Många halkolyckor skapade hektisk jul på akuten
Akutmottagningen i Uppsala har haft en hektisk jul. Ett stort antal personer har halkat och slagit sig. Dessutom har ovanligt många drabbats av hjärtstillestånd.
Enligt honom är det främst äldre personer som råkar ut för hjärtstillestånd och förklaringen till att fler drabbas runt jul är att vi stressar mer då.
Antalet halkolyckor har också varit högt under julen. På julafton togs 19 patienter om hand på ortopeden och på juldagen och annandagen föll ännu fler offer för halkan.
- Från 12 på juldagen och framåt kom det in jättemycket folk, de flesta med handleds- och fotledsfrakturer. Nästan 40 personer hade halkat och skadat sig, säger Christer Olsson.
Långa väntetider
Halkan kom särskilt olägligt med tanke på att akutmottagningen var underbemannad på grund av julledigheten. Därför fick patienter vänta upp till åtta timmar på att få hjälp.
Även under tisdagen hade akuten fullt upp och fick in över 30 personer med halkskador.
Normalt sett brukar omkring 60 procent av offren vara pensionärer. Kvinnor är särskilt skadedrabbade eftersom de har större risk att utveckla benskörhet, samtidigt som de i regel har sämre skor på sig.
Även under julhelgen drabbades främst äldre, men en hel del yngre slog sig också på det isiga underlaget.
Dålig sandning orsak
Enligt en utredning som akutmottagningen gjort inträffar de flesta olyckorna vid 8-9-tiden eller 16-18-tiden. Statistiken visar även att de vanligaste olycksplatserna är gångbanor, busshållplatser och parkeringsplatser.
Olyckorna beror till stor del på dålig sandning. Fastighetsägaren har ansvar för att detta sköts och kan bli skadeståndsskyldig om en olycka inträffar. En villaägare som slarvat med sandningen kan alltså få betala om någon trillar och slår sig på hans mark.
- Är gångbanan igenplogad så ansvarar du för att de är sandat utanför. Tyvärr är det inte så många villaägare som känner till det, säger Åke Westling, arbetschef på kommunens Gatugrupp.
Bra med broddar
Han tycker att man bör sanda åtminstone på morgonen och kvällen om det är risk för halka. Kommunen har satt ut bergskross på fyra ställen i Uppsala som privatpersoner får ta av. Gruset ska helst förvaras inomhus.
- Varmt grus fastnar bättre än kallt. Det blir som sandpapper på gatan, säger Åke Westling.
Ett sätt att ytterligare skydda sig mot halkan är, enligt Christer Olsson på akutmottagningen, att använda broddar.
- Och så är det viktigt att ha god tid på sig. Det är oftast när man jäktar i väg som man halkar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!