De som lyckats få ett jobb kanske är så tacksamma så att de inte gärna ställer frågor om arbetstider och kollektivavtal. Och många missar också att fråga om anställningsbevis, visar det sig när LO:s kampanjarbetare reser runt i distrikten.
Att jobba under åtminstone en del av sommaren och tjäna ihop en slant är något många ungdomar önskar men det är långt ifrån alla som får jobb. Förutom att konkurrensen bidrar till att man tar det jobb man kan få, så är det också för många den första riktiga erfarenheten av arbetslivet.
– Tyvärr utnyttjar och bollar många arbetsgivarna med unga trots att de har samma rättigheter som vuxna. Vanligast är det inom restaurangbranschen och bland dem som säljer jordgubbar och andra bär, säger Jessica Svensson som är distriktsansvarig för LO Mellansveriges kampanjturné.
Representanter från LO reser runt i de olika distrikten och informerar och svarar på frågor. De besöker arbetsplatser och sätter även upp informationstält på torg, badplatser och vid festivaler.
Avsaknaden av anställningsbevis är den största frågan i år, säger Jessica Svensson
– Många vet inte att man ska ha ett anställningsbevis och förstår inte vikten av det. Blir det sedan fel och man inte får ut sin lön eller tvingas jobba efter väderleken så blir det svårt att hävda sin rätt.
En annan fråga många vill diskutera i år är säkerheten på arbetsplatsen, till exempel rånrisken för dem som säljer frukt och bär vid stånd.
Får man problem eller bara vill fråga om något är det i första hand LO:s hjälptelefon man ska vända sig till. Där har man hittills i år fått in drygt 800 samtal. Totalt brukar man få cirka 1 500-2 000 samtal under en sommar.
– I början av säsongen handlar det ofta om lönefrågor och arbetstider och även om uppsägningstider. En del vill byta jobba och undrar då vad man ska göra. Många frågor i år rör också minderårigas situation, säger Malin Norberg, ungdomssekreterare på LO.
LO:s hjälptelefon har funnits sedan början av 1990-talet. Samtalen har de senaste åren sjunkit. 2007 tog man emot 5 000 samtal under maj, juni och juli. Malin Norberg tror inte att behoven har minskat men att fler söker information på nätet.
Det första man ska fråga vid en anställningsintervju är om företaget har kollektivavtal, säger Lukas Ringqvist, ombudsman vid Handels i Uppsala. Tycker man det är jobbigt kan man ringa respektive fackförbund och fråga om arbetsgivaren har kollektivavtal. Om så inte är fallet så bör man fråga vilken lön som är skälig att få.
– Det är också ytterst viktigt att be om ett anställningsbevis, där det framgår hur mycket man ska jobba och hur mycket man tjänar, säger Lukas Ringqvist.
Den vanligaste fällan är att man går med på att provjobba en vecka eller två utan lön eller att arbetsplatser inte har kollektivavtal. Lukas Ringqvist avråder bestämt från att ta svartjobb eller att provjobba utan lön.
Bland de värsta avarterna av anställningsvillkor är också de så kallade solskensavtalen, att sommarjobbaren bara får jobba när solen skiner, till exempel vid glass- eller jordgubbsförsäljning.
William Bydén arbetar för tredje sommaren på Coop Forum i Boländerna i Uppsala. Kollektivavtal och anställningsbevis var inget han kontrollerad särskilt innan han började.
– Min syster jobbade här så jag visste att det var bra. Jag fick också det som behövdes när jag började.
Coop Forum har i år ett 25-tal sommarjobbande ungdomar.
– Vi följer kollektivavtalen och har också nära kontakter med Handels, säger butikschefen Patrik Värlinder.