Sedan sommaren 2011 omfattas även friskolor av kravet på skolbibliotek, men ännu är det många gymnasieskolor i Uppsala som bryter mot detta. UNT:s kartläggning visar att på fem av kommunens tretton frigymnasier har eleverna fortfarande inget bibliotek att gå till.
– Vi vrider och vänder på det, och funderar på att samverka mellan skolor och dela bibliotek. Vi vet inte exakt hur vi kommer att göra, men vi jobbar på att lösa det, säger Praktiska gymnasiets tillförordnande rektor Freddie Sahlin.
Även Internationella gymnasiet letar efter lösning.
– Det är en av de största utmaningarna för små skolor: när lagen plötsligt ändras och man måste anpassa sig, säger rektor Sandra Cuhrt.
Men Skolinspektionen anser att gymnasieskolorna redan fått gott om tid på sig.
– Jag är förvånad att man inte kommit längre. Vissa saker är svårare att ordna än andra, och det här tycker jag är ett tydligt krav i lagen, säger myndighetens generaldirektör Ann-Marie Begler.
Skollagen kräver att elever ska ha tillgång till ett skolbibliotek. Däremot står ingenstans att det behöver handla om att bygga till ett nytt rum i skolbyggnaden. Det är både möjligt och tillåtet enligt skollagen att flera skolor delar på ett bibliotek, eller att de samarbetar med ett kommunalt bibliotek i närheten.
– Poängen är att varje elev ska kunna använda sig av ett skolbibliotek i undervisningen, förklarar Ann-Marie Begler.
Bland frigymnasierna som har bibliotek har de flesta skaffat det under det senaste året, men det finns tre som hade eget bibliotek innan det var ett krav: IT-gymnasiet, Uppsala Waldorfgymnasium, och Livets Ords kristna gymnasium.
– Vi behöver böcker i undervisningen. Det gör ju alla skolor, säger LOKG:s rektor Mats Hansén.
På Cultus gymnasium finns ett bibliotek. Men rektor Martin Molin tycker ändå att Skolinspektionens definition av bibliotek behöver uppdateras.
– Sedan är det mycket diskussion nu om vad ett bibliotek är. Vi har mycket internetbaserade faktasökningar. Är bibliotek bara fysiska böcker? säger han och pekar på att digitala textsamlingar också borde kallas bibliotek.
– Det är en diskussion man kan föra, och frågorna utreds just nu. Men än så länge är det ett tydligt krav att det ska finnas olika medier: böcker, tidningar och datorer. Det är det man bedömer att elever behöver, säger Skolinspektionens Ann-Marie Begler.
Många frigymnasier saknar bibliotek
Över en tredjedel av Uppsalas frigymnasier saknar skolbibliotek trots att lagen kräver det. Skolorna själva säger att det är svårt för mindre skolor att klara kraven och att definitionen på bibliotek borde omfatta digitala lösningar.
Foto: Sven-Olof Ahlgren/arkiv
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!