Många frågor men ingen samsyn i Uppsaladebatt
Många frågor, inte lika många svar och inte ett uns av politisk samsyn. Så kan man sammanfatta måndagskvällens debatt i Stenhagen i går om afghaners och irakiers situation i Sverige.
Amina Sultan och Kuser Ahmed lyssnade på när riksdagspolitiker diskuterade flyktingpolitik i Stenhagen. Kuser Ahmed har fått svenskt uppehållstillstånd. Amina Sultan har varit i Sverige i fem år, har fått negativt besked men hoppas fortfarande.
Foto: Erik Leijonhufvud
En fråga som debatten mellan Kalle Larsson (v), Tone Tingsgård (s), Helena Leander (mp), Solveig Zander (c), Jan Hedvall (kd) och Ulrika Karlsson (m) uppehöll sig länge vid var Sveriges syn på situationen i Afghanistan.
Migrationsöverdomstolen har tidigare slagit fast att det inte råder en väpnad konflikt i Irak, eftersom det inte finns två länder som krigar och att konflikten i landet inte är "tillräckligt intensiv och varaktig". Därför ska de irakier som befinner sig i Sverige skickas tillbaka, om de inte kan visa individuella skäl.
Nu väntar man på hur Migrationsöverdomstolen ska ställa sig i fråga om Afghanistan.
Kalle Larsson (v) delar inte Migrationsöverdomstolens uppfattning om Irak och Migrationsverkets syn Afghanistan, och i kvarterslokalen på Stenhagsvägen 157 avkrävde han politikerkollegerna ett svar om Afghanistan:
- Är det krig i Afghanistan, ja eller nej...
- Frågan är nog lite mer komplex än så, svarade Jan Hedvall.
Kalle Larsson har försökt förmå socialförsäkringsutskottet att ta upp frågan om att ändra lagstiftningen för att underlätta för afghaner att få uppehållstillstånd i Sverige.
Kalle Larsson menade att nuvarande hållning sprider ett löjets skimmer över svensk rättsskipning.
Helena Leander (mp) framförde en undran över att migrationsminister Tobias Billström beskrivit situationen i Afghanistan som "livsfarlig" och ändå inte gör något åt Migrationsverkets ställningstagande.
Ulrika Karlsson (m) höll med om att situationen inte är bra som den är, men ett avpolitiserat beslutsfattande i frågan om migrationsärenden ansåg hon ändå vara bättre än så som situationen var tidigare, "att den som grät ut bäst i medier fick stanna, och att enskilda politiker hade människors öden i sina händer".
- Vi måste se över lagstiftningen, men vi kan inte binda oss till en specifik situation i ett land, sade hon. Problemet är större än så. Situationen i Irak är annorlunda än den i Afghanistan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!