Här får företagarna råd och stöd av erfarna affärsmän och entreprenörer. På köpet får de ett brett nätverk som kan vara till stor nytta när bolaget byggs upp.
Och det är något som uppskattas av Patrik Hollman. Hans bolag, Nova Diamant, har precis antagits till UIC:s Business Lab. För Patrik Hollman innebär det att han under en fyramånadersperiod får gå på seminarier som är skräddarsydda för hans behov. Det är en viktig möjlighet, menar han.
— Det finns mycket att lära sig och det är bra att få ett större kontaktnät. Dessutom är det risk att man blir lite hemmablind om man bara sitter för sig själv hela tiden, förklarar han.
Diamantteknologi
Patrik Hollmans affärsidé bygger på en ny diamantteknologi som han var med och utvecklade på 90-talet. Det unika är att diamanttillverkningen här inte kräver högt tryck och hög värme. I stället byggs diamanterna upp atom för atom.
Fördelen är att man därigenom kan klä olika material med en mycket tunn och mycket hållbar diamantbeläggning. I dagsläget använder Nova Diamant metoden för att tillverka munstycken för vattenskärning, en skärmetod som bland annat används inom bilindustrin.
— Men på sikt ger metoden möjligheter att använda sig av diamanter i helt nya applikationer, förklarar Patrik Hollman.
Några billiga diamanter blir det dock inte. Metoden är mycket tidskrävande — ett diamantlager på en millimeter skulle exempelvis ta 2 000 timmar att bygga upp.
— Men precisionen blir mycket högre än med traditionell teknik, förklarar Patrik Hollman.
Imponerad av idéerna
På UIC är vd Per Bengtsson imponerad av de många högklassiga affärsidéer som han mött på under arbetet med att välja ut bolag till Business Lab. Till årets andra omgång av seminarieserien sökte över 30 företag, varav åtta valdes
ut.
— Det var ett stort tryck den här omgången. Vi skulle egentligen bara ta in sju företag, men det gick inte att välja bort ytterligare ett företag, så det fick bli åtta, säger han.
För UIC gäller det att fånga upp de företag som har störst potential att växa. Inkubatorns uppgift är nämligen att bidra till att fler livskraftiga tillväxtföretag etableras i regionen.
— Vi vill gärna se att bolagen har som målsättning att finnas kvar i regionen så att de skapar inkomster och arbetstillfällen här, förklarar Per Bengtsson.
Stipendier och konsultjobb
För Patrik Hollman är också tillväxten i fokus. De senaste två åren har han huvudsakligen levt på stipendier och inkomster från konsultjobb vid sidan av företaget. Men nu kan det vara på väg att vända. Genom att bearbeta de delar av marknaden där konkurrenterna består av andra småföretag har han goda möjligheter att slå sig fram.
— Jag kan inte tävla mot Sandvik, men på min marknad har jag goda möjligheter att konkurrera. Jag hoppas att försäljningen tar fart mot slutet av året. I så fall kan det också bli aktuellt att anställa, säger han.
Läs mer i UNT