Många coronapatienter stannar hemma för länge

Många covidsjuka patienter får rådet att stanna hemma så länge att tillståndet är kritiskt när de väl söker vård.

Fredrik Settergren, områdeschef på Nära vård och hälsa, säger att tröskeln ska vara låg för att covidpatienter ska söka vård.

Fredrik Settergren, områdeschef på Nära vård och hälsa, säger att tröskeln ska vara låg för att covidpatienter ska söka vård.

Foto: Johan Heimer

Uppsala2020-05-10 07:27

Familjen Bergefur, i reportaget här intill, är långt ifrån ensamma om att uppleva en situation där läget har varit kritiskt när de sjuka väl kommit till sjukhuset. 

Intensivvårdsläkaren Kai Knudsen säger till Svenska Dagbladet att många patienter fått råd via 1177 att stanna hemma alldeles för länge.

– Det är inte bra om man pressas så hårt att hålla sig hemma, säger Kai Knudsen till SvD.

Jill Bergefur, vars föräldrar båda blev svårt sjuka i covid-19, säger att hon förstår att det är svårt för vården att sålla bland alla som hör av sig, men att det är frustrerande att det varit så svårt att få hjälp när hon ringt till 1177.

– Det läggs mycket ansvar på de anhöriga eller den som är sjuk, säger hon. 

Hon säger också att hon reagerade på att alla tre, både pappan, mamman och mostern, började agera helt irrationellt när de blev så dåliga. Ingen av dem insåg att de behövde åka till sjukhuset och de sa att de bara var trötta och behövde vila lite.

– Jag tänker på alla som är ensamma, utan någon anhörig i närheten, säger Jill Bergefur.

Fredrik Settergren, områdeschef på Nära vård och hälsa och ansvarig för 1177 inom Region Uppsala, säger att han inte kan kommentera det enskilda fallet, men att tröskeln för när covid-patienter uppmanas att söka vård ska vara låg.

– Det är därför vi har satt upp de yttre undersökningsrummen. Men det är lurigt med en sjukdom där allmäntillståndet så snabbt kan försämras. Riktlinjerna är att patienter ska uppmanas att söka vård om de blir sämre efter att de börjat må bättre. Men de rapporter vi får handlar framför allt om patienter som dragit sig för att söka vård, säger han.

Finns det en risk att patienter kan dö för att de stannar kvar hemma för länge?

– Ja, det är egentligen inget nytt problem. Även vanligtvis har vi patienter som väntat alldeles för länge hemma med bröstsmärtor, där det senare visar sig att de haft en genomgången infarkt, säger Fredrik Settergren.

För sjuksköterskorna på 1177 finns ett datoriserat stödverktyg som de ska använda för att bedöma när en patient behöver söka vård eller inte. 

– Verktyget är symtombaserat och har använts i tio års tid. Just nu arbetar vi intensivt med uppdateringar tillsammans med Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten. Bland annat har vi fått uppdatera vilka riskgrupperna är, säger Sofie Zetterström, affärsområdeschef för 1177.

Nationellt stöd

1177 har ett nationellt beslutsunderlag för att avgöra vilka patienter som behöver söka vård. Här står det vad sjuksköterskorna ska lyssna och fråga efter hos patienterna.

Enligt råden från 1177 ska man söka vård på en vårdcentral eller jouröppen mottagning om man plötsligt blir mycket sämre och/eller att man får andningsbesvär även när man vilar.

Om man behöver söka vård, ska man enligt råden ringa först och inte åka direkt till en mottagning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!