Många brister i sexkunskaper
I 18-årsåldern har de flesta män gjort sin sexuella debut. Men de har fortfarande begränsade kunskaper om hur både de själva och kvinnor fungerar sexuellt. Unga män på gymnasiets praktiska program tar mer sexuella risker än män på teoretiska program.
- Våra resultat visar att sexualundervisningen i gymnasiet behöver förbättras. Mer tid måste avsättas för sexualundervisning, men också att kvaliteten på den måste bli bättre, säger Marlene Makenzius, forskare vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och Folkhälsoinstitutet i Östersund.
Av de 192 unga männen i studien hade nästan tre fjärdedelar haft samlag. Andelen som gjort sin sexuella debut var högre bland eleverna på praktiska än bland eleverna på teoretiska gymnasieprogram.
Men även bland dem som haft samlag fanns en del skillnader mellan eleverna på praktiska respektive teoretiska program.
- Att ha haft oskyddat sex utan kondom redan första kvällen var till exempel betydligt vanligare bland eleverna på praktiska program. Pojkarna på praktiska program hade också oftare haft flera sexualpartners och var oftare rökare eller snusare, säger Marlene Makenzius.
När det gällde andra så kallade riskbeteenden fanns däremot inga skillnader mellan eleverna på olika gymnasieprogram. Både på yrkesförberedande och på teoretiska program svarade till exempel 40 procent av de unga männen ja på frågan om de druckit alkohol i samband med sitt senaste samlag.
En sökning på ordet "sex" på Google ger hela 708 miljoner träffar. Men det var ändå bara några få procent av de unga männen som uppgav att internet var deras viktigaste kunskapskälla när det gällde sexuella frågor.
- Glädjande nog uppgav de flesta att deras viktigaste kunskapskälla varit sexualundervisningen på grundskolans högstadium. Däremot är det rätt nedslående att inte en enda angav gymnasiets sexualundervisning som sin viktigaste kunskapskälla, säger Marlene Makenzius.
Men hur var det då med kunskaperna? Rätt blandat visar svaren på några olika kunskapsfrågor - trots att två tredjedelar av de unga männen själva tyckte att de visste fullt tillräckligt.
- De flesta kände till exempel till att klamydia kan orsaka sterilitet även hos män, men bara 40 procent visste att kondylom och könsvårtor är samma sak. Majoriteten kände till att alkohol kan ge potensbesvär, men att också snusning kan göra det visste bara en tredjedel, säger Marlene Makenzius.
Ungefär en tredjedel av de unga männen efterlyste mer kunskaper, i första hand om hur köns- och fortplantningsorganen är uppbyggda och fungerar hos kvinnor och hos dem själva. Rätt många ville också mer information om könssjukdomar.
De allra flesta hade vad man brukar kalla liberala attityder till sex och uppgav till exempel att de tyckte att sex första kvällen liksom sex för vänskaps skull var helt okej.
Nästan alla svarade också att de tyckte att kvinnor och män i lika hög utsträckning bör ta sexuella initiativ och att båda parter har ansvaret för att använda kondom.
- Dessa jämlika attityder till trots ansåg var sjunde pojke på yrkesprogrammen att en flicka som tar ett sexuellt initiativ är översexuell. Och på båda programmen trodde mellan 30 och 40 procent att en flicka som tar med sig kondom brukar ha många sexpartners, säger Marlene Makenzius.
Det var flera gånger vanligare att unga män på yrkesprogram hade besökt en ungdomsmottagning för att testa sig för någon könssjukdom än att unga män på teoretiska program hade gjort det. De flesta unga män besöker dock aldrig någon ungdomsmottagning.
- Ett skäl till detta kan vara att nästan all personal vid mottagningarna är kvinnor. I vart fall ansåg en stor majoritet att fler unga män skulle besöka ungdomsmottagningarna om de hade mer manlig personal, säger Marlene Makenzius.
Den nya studien finns publicerad i det senaste numret av facktidskriften European Journal of Contraception and Reproductive Health Care.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!