Efter 1 772 granskade fall har 330 hyresgäster sagt upp sina kontrakt. Bakgrunden är frågeställningen om huruvida man studerar eller inte.
Hur många uppsägningar som beror på att hyresgästen saknade giltiga skäl att bo i en studentlägenhet är oklart, men det är ovanligt många som sagt upp sina lägenheter den här våren.
– Uppsägningarna har inkommit i samband med den studiebevakning vi gjort, säger förvaltningschefen Rigder Nylund.
Omsättningen på bostäder i de kvarter som hittills granskats har bidragit till att kötiden minskat 10–18 procent.
– Av det kan man anta att studiekollen gett ökat resultat, att vi frisläppt fler bostäder åt kommande studenter. Men det räcker inte till på långa vägar för att tillgodose behovet utan det behövs nya bostäder.
Inventeringen har beskrivits som ett sätt att dels frigöra lägenheter, dels få ett bättre planeringsunderlag för nyproduktionen genom att ta reda på hur många lägenheter som egentligen behövs. Omkring 9 000 personer står i kö för en studentlägenhet hos Studentstaden som har 4 350 lägenheter. Det finns förhoppningar om att inventeringen ska leda till 1 000 lediga lägenheter för studenter.
Granskningen av samtliga lägenheter ska vara klar i slutet av 2013. Då är det tänkt att man börjar om med en ny inventering. Rigder Nylund säger att kontroll av hyresgästernas kontrakt ska bli en rutin inom Studentstaden.
– Vår inriktning är att tillhandahålla bostäder till studenter, då är det studenter som ska bo i lägenheterna.
Systematiska kontroller har gjorts tidigare, men inte under de senaste 5–6 åren, berättar han. Nu har hyresgästerna fått brev om att de ska lämna intyg på att de studerar. För att bo i Studentstaden krävs det att man tar minst 15 studiepoäng per termin, vilket motsvarar halvtidsstudier vid universitetet. Undantagna är personer med särskilda skäl som godtas av Studentstadens regelverk, till exempel studieuppehåll på grund av skilsmässa, sjukdom eller barnafödande.
Många har hört av sig till Studentstaden efter att de fått besked om inventeringen.
– Det är många som avslutat sina studier och som vill bo kvar medan de söker jobb. De tycker att det känns dumt att flytta inom Uppsala när de kanske får ett jobb i Stockholm eller Göteborg i stället.
Ibland har diskussionen lett till att hyresgästen får bo kvar en period och att man sedan följer upp hur det gått med jobbsökandet. Rigder Nylund uttrycker även att många är ”fiffiga”.
– Det har kommit in väldigt roliga intyg. Det mest kuriosa kom från en kille som uppgav att han studerar kubansk salsa. Eftersom undervisningen inte bedrevs i universitetets regi har den inte godkänts.