"Många borde inte köra bil"
Varje år får närmare 2 000 bilförare i landet körkortet indraget på grund av medicinska skäl. Men mörkertalet är stort, det är betydligt fler som inte borde sätta sig bakom ratten. Det anser Vägverket som nu drar igång en undersökning för att utreda varför fler bilförare inte får sina körkort indragna.
I dag kan en läkare agera på två sätt: antingen meddela länsstyrelsen att en bilförare bör fråntas sitt körkort eller också uppmana bilföraren att sluta köra bil, en slags överenskommelse mellan läkaren och patienten.
û Vi vet inte hur många personer som anmodas av läkare att sluta köra bil. Det kan finnas läkare som av olika skäl inte vill uppmana sina patienter att lämna ifrån sig körkortet, säger Lars Englund.
Länsstyrelserna har genom åren fått in förhållandevis få anmälningar från landets läkare som rör körkortsindragningar. Under 1993-1994 var det endast 1,8 körkort på 10 000 körkort som drogs in av medicinska skäl.
Under 1995 uppmanade Vägverket landets legitimerade läkare att uppmärksamma problemet. Uppmaningen resulterade i att antalet anmälningar temporärt fördubblades. Nu har antalet anmälningar åter minskat.
Alkoholism största riskfaktorn
û Mörkertalet är stort, säger Lars Englund. Vi vet att 30 000 människor drabbas av stroke varje år. Man kan utgå ifrån att många av dem förmodligen inte borde köra bil, men gör det ändå. Många människor drabbas också av demens, även detta är en riskfaktor i sammanhanget. Alkoholism är annars den absolut största riksfaktorn.
Vid Trafikmedicinskt centrum, Huddinge sjukhus, genomförs nu en kartläggning av antalet anmälningar om körkortsindragningar som sedan 1995 inkommit till sex länsstyrelser i landet. Förutom Uppsala län omfattar kartläggningen även Stockholm, Jönköping, Örebro, Västerbotten och Gävleborgs län.
Undersökningen kommer bland annat att visa om det är några särskilda specialister inom läkarkåren som gör anmälningar till länsstyrelsen samt körkortsinnehavarnas sjukdomstillstånd, kön, ålder och bostadsort.
Kartläggningen ska också visa vilka beslut som länsstyrelsen fattat i varje enskilt fall û återkallelse av körkort eller ej.
û Vi hoppas också att undersökningen ska visa om länsstyrelserna fattar olika beslut i likartade ärenden. Tanken är att vi ska få enhetliga regler i hela landet, säger Lars Englund.
Fotnot: Under fjolåret fick 98 personer i Uppsala län körkortet indraget av medicinska skäl.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!