Många bluffbostäder för studenter

Blivande studenten Aleksander Milenkovic blev överlycklig när han skulle få skriva kontrakt på en lägenhet i centrala Uppsala. Problemet var bara att lägenheten inte fanns. Aleksander är långt ifrån ensam – många bedragare skor sig på den akuta bostadsbristen.

Aleksander Milenkovic

Aleksander Milenkovic

Foto:

Uppsala2010-08-20 07:57

19-årige Aleksander Milenkonvic bor i Katrineholm men ska i höst börja på biologprogrammet i Uppsala. I flera månader har han letat bostad för fullt. Men varken bostadskön, annonser, blocket eller bostadsportalerna gav något napp – tills för ett par veckor sedan.
– På en av mina annonser fick jag svar via mejl från en man som ville hyra ut en lägenhet på Övre Slottsgatan. Jag blev jätteglad, säger Aleksander Milenkovic.

Mannen, som skrev på engelska, uppgav att han gift sig och flyttat till Skottland. Därför kunde Aleksander Milenkonvic inte få titta på lägenheten, men mannen skickade flera snygga bilder av den samt ett välskrivet kontrakt. För att Aleksander skulle få nycklarna skulle han behöva sända 8 000 kronor i deposition samt en månadshyra på 6 000 kronor till mannens adress i Skottland.

Aleksander Milenkonvic anade inte oråd till en början.
– Men när mannens engelska bara blev sämre och sämre för varje mejl, och vi sedan kollade upp hans personnummer och det visade sig att han bara var arton år blev jag och mamma misstänksamma.
De kollade därför upp adressen på eniro, men fick ingen träff. När de sedan tog reda på vem som ägde huset fick de veta att lägenheten inte existerade.
– Vi blev såklart jätteirriterade och kontaktade polisen. Som tur var hade vi inte skickat iväg pengarna, men jag förlorade ju tid i bostadsletandet. Nu vill jag varna andra, säger han.

Det gör han rätt i. På Uppsala studentkår har man i sommar varit i kontakt med åtminstone ett 20-tal studenter som blivit utsatta för personer som försökt – och i vissa fall lyckats – få dem att betala för icke existerande bostäder.
– Bostadsbristen är ju i år ännu jobbigare än tidigare, något som bedragarna väl ser en möjlighet att utnyttja, säger Josefin Björlingson som är bostadsansvarig på Uppsala studentkår.

En grupp som drabbats särskilt hårt är utbytesstudenter.
– De vet inte hur det går till i Sverige och är ofta mer desperata efter bostad eftersom de inte känner någon här. De kommer in till oss och är helt förtvivlade när de inser att de blivit lurade.

Bedrägerierna följer ofta vissa mönster: bedragarna bor vanligen i Tyskland, England eller Skottland och vill ha pengar insatta på ett konto, inte sällan på Western Union, innan de skickar nycklarna. Lägenheterna ligger ofta på just Övre Slottsgatan.
– Man ska absolut aldrig betala något innan man fått se lägenheten, säger Josefin Björlingson.
– Blir man misstänksam får man gärna kontakta oss på kåren, så kan vi hjälpa till att kolla upp det.

Tips
  • Betala aldrig något innan du sett lägenheten i verkligheten.
  •  Betala inte mer i deposition än en extra månadshyra.
  • Många bedragare säger sig bo utomlands (och kan därför inte kan visa lägenheten).
  • Övre Slottsgatan är en vanlig adress för fejklägenheter.
  • På sajten studentlya.nu har flera av de oärliga annonserna legat, enligt Uppsala studentkår.
  • Kolla upp via skatteverket att personen som ska hyra ut bostaden verkligen bor där. Eller be kåren om hjälp att kolla upp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om