Många blev sjuka av prinsesstårta - en avled

Minst 55 personer har insjuknat sedan de ätit prinsesstårta från Gk-bageriet i Uppsala. En 86-åring har avlidit efter att ha ätit av tårtan vid en minnesstund efter en begravning. Nu utreds misstanke om samband mellan dödsfallet och tårtan. Bland de som matförgiftas finns såväl flera äldre som barn.

Foto:

Uppsala2006-11-10 00:01
- Vi har med största sannolikhet spårat källan. Den i personalen som gjorde tårtorna är den som orsakat smittan. Den personen hade i fredags magsjuka barn där hemma. Vi är relativt säkra på att det är Calicivirus som är orsaken till smittan, säger Karin Bergkvist, livsmedelsinspektör vid miljökontoret i Uppsala.
Miljökontoret fick kännedom om utbrottet i måndags morse. Informationen kom från Smittskyddsenheten vid landstinget dit personer som insjuknat vid en minnesstund vänt sig.
Vid minnesstunden som hölls förra fredagen i Katedralkaféet intill Domkyrkan deltog 50 personer. 25 av dem har insjuknat.

Misstänkte först buffén
Gästerna serverades en kall buffé och till kaffet prinsesstårta från GK-bageriet. Först misstänkte miljökontoret att buffén var orsaken till smittan men det avskrevs raskt sedan flera nya anmälningar, där personerna ätit tårta, kom in till kommunen.
Caliciviruset, som ofta förknippas med det som benämns vinterkräksjuka, drabbar främst människor med svagt eller nedsatt immunförsvar, som äldre och barn.
En äldre person, 86 år gammal, som var med i begravningssällskapet insjuknade efter att ha ätit av tårtan. 86-åringen avled senare. Ännu har inga provsvar kommit, och det går därför inte med säkerhet säga att tårtan är orsaken till att personen senare dog.

Förgiftade på flera platser
Anmälningar om matförgiftningar har även kommit från flera arbetsplatser där bageriets tårta serverats. En av dem som blivit dåliga i slutet av förra veckan är 94 år, och personen är fortfarande inte helt återställd. I veckan har också anmälts att en person som inte ätit tårtan smittats av en person som blev sjuk vid minnesstunden.
Sju barn som deltog i ett barnkalas på Fyrishov där prinsesstårta bjöds har också insjuknat.
- Jag tycker att GK-bageriet har tagit sitt ansvar De har stängt och sanerat, och själva spårat upp minst två sällskap som ätit tårta, säger Karin Bergkvist
Under tisdagen genomförde miljökontoret en inspektion på bageriet.

Visade dåligt omdöme
- Jag anser att ägarna borde sett över rutinerna tidigare. Man visar också dåligt omdöme när man går och jobbar när man vet om att man har barn som är sjuka, säger Karin Bergkvist.
På torsdagen började GK-bageriet åter baka matbröd. Tillverkningen av konditorivarorna väntar med tills på måndag.
Bageriets ägare Gunilla och Roger Sandin befinner sig för närvarande på semester i Thailand. Ansvariga för verksamheten just nu är deras vuxna barn.
- Det som hänt är fruktansvärt och vi är mycket bedrövade. Vi har försökt vidtaga alla åtgärder vi kan. Vi har stängt, sanerat och infört hårdare rutiner. Att detta inträffat beror på okunnighet om smittan. Hittills har ingen personal fått arbeta om de varit sjuka. Från och med nu gäller att ingen får arbeta om de själva eller någon annan i familjen är sjuk, säger Gunilla Sandin.

Första gången
Familjen har drivit företaget sedan 1961 och det är första gången en händelse av det här slaget inträffar.
- Vi har alltid haft ordentliga hygienrutiner. Nu har vi gjort en stor och oförsvarbar miss. Vi lovar att göra allt vi kan för att säkerställa kundernas säkerhet framöver, säger Gunilla Sandin.
Miljökontoret kommer att polisanmäla bageriet för misstänkt brott mot livsmedelslagen.
Trots det stora utbrottet har miljökontoret inte ansett det nödvändigt att gå ut och informera om utbrotten.
Kan ni utesluta att fler har insjuknat?
- Nej, det kan vi inte. Det är ju tårtor som gått ut till personer som vi inte kan spåra, säger Karin Bergkvist.
Smittskyddsenheten i Uppsala län uppger att flera mindre utbrott orsakade av Calicivirus har inträffat under den senaste tiden i Uppsalaområdet.
Provsvar väntas komma under fredagen.


Fakta om calicivirus:
Förekomst: Från bärare kan virus överföras till livsmedel via förorenat vatten eller via orena händer.
Inkubationstid: 16-48 timmar.
Symptom: Illamående, kräkningar, diarré.
Förebygg: Smittade personer ska inte arbete med oförpackade livsmedel. Undvik risklivsmedel.

(Källa: Livsmedelsverket)



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om