Många blanketter blir det ...
Annika och Thomas Lundgren har ägnat sig åt lantbruk i över 20 år. Pappersarbetet kan för en oinvigd låta hisnande. Men det mesta av redovisningsplikten försvarar de.
Lantbrukaren Annika Lundgren tycker att många av redovisningskraven är nödvändiga. Men en hel del dubbelarbete gentemot myndigheterna skulle hon vilja slippa.
Foto: Jörgen Hagelqvist
Vi befinner oss i Månkarbo hos Annika och Thomas Lundgren, mjölkproducenter och certifierade leverantörer till Gefleortens mejeriförening.
Myndigheternas regler handlar om viktiga saker, anser de. Som att kontrollera att besökare inte bär med sig smittor till ladugården och att mjölken från 130 mjölkkor är hanterad på rätt sätt.
- Vi är oerhört måna om att ha konsumenterna med oss. Har vi inte det så är det kört. Det gagnar alla företagare att ha koll på sin verksamhet, men det behöver ju inte bli tårta på tårta, säger Annika.
För det finns mycket onödig administration. Annika och Thomas berättar att det är vanligt att olika myndigheter begär in samma uppgifter.
- Under vissa perioder blir man riktigt arg för man har så mycket att göra ändå. Det skulle vara bra om myndigheter kunde samordna sig lite mer, säger Thomas.
Häromdagen kom en påminnelse från Statistiska centralbyrån som vill ha en uppskattning av mängden vallskörd i år. Det är en av många enkäter som myndigheter vill ha svar på varje år.
UNT: Kan ni inte bara strunta i att svara?
- Jo, ibland. Men dom är duktiga på att skicka påminnelser. Sedan vill man ju känna ansvar och bidra till att det blir riktig statistik, säger Thomas.
Gefleortens mejeriförening, som är certifierad enligt Svenskt sigills regler, kräver en omfattande men nödvändig redovisning: Ungefär en fullpackad pärm årligen med ifyllda papper.
EU-inträdet 1995 medförde också pappersarbete för lantbrukarna. Om man exempelvis låter sina kvigor beta på grannens mark vill Jordbruksverket ha en "utgångsrapport". När kvigorna kommer åter ska det skickas en "ingångsrapport". Dessutom måste ju grannbonden rapportera om det tillfälliga besöket.
- Jag får även ett underlag tillbaka från myndigheterna för att kontrollera att jag gjort rätt. Det blir alltid ett dubbeljobb, säger Annika.
Försenade rapporter till myndigheter kan leda till straffavgifter och i värsta fall indragna EU-ersättningar. Det är också skäl till att rapporteringen är viktig.
Annika uppskattar att de lägger ner omkring 20-25 procent av sin arbetstid på administration.
- Vi hjälps åt med det. Thomas sitter oftast och bokför på nätterna då han får vara ifred.
När det är dags för UNT att lämna ladugården förklarar Annika att också vi måste bli en del av lantbrukarnas redovisningsplikt:
- Skriv ner vad ni heter så att jag kan skriva era namn i besöksjournalen!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!