Många berörs av nya arbetstidsregler

En lång rad grupper berörs av de nya arbetstidsreglerna, brandmän till läkare, sjuksköterskor, personal inom äldrevården och andra som jobbar på obekväma tider.

Uppsala2006-11-09 00:01
Landstinget utreder kostnadsfrågan för fullt och hoppas att ha ett svar inom kort. Inom Uppsala kommun är frågan också under utredning.
-För oss kan det bli svårt att klara läkarbemanningen kvällar och nätter inom vissa specialistområden. Vilka det är och om vi behöver anställa fler läkare vet jag inte i dag, säger landstingets förhandlingschef Gunilla Rinne.
Läkarförbundet tror att mindre arbetsplatser och högt specialiserade områden kommer att drabbas värst.

Personal fattas
- Vid exempelvis små sjukhus med få specialister finns inte personal så det räcker för att korta jourer och införa nya arbetstider.
- Vi vill också ha korta arbetspass och utvilade läkare men det går inte att införa treskift och samtidigt behålla bästa möjliga kompetens, säger Bengt von Zur-Mühlen, ordförande i Läkarförbundet i Uppland.
Förbundet anser att lagen ger möjlighet att teckna lokala så kallade tilläggsavtal som kan lösa problemen. Enligt Bengt von Zur-Mühlen har dock de flesta landsting inklusive Uppsala läns landsting hittills vägrat det.
- De tolkar lagen till sin fördel och har sagt nej till facklig samverkan. Avtalen skulle ge flexibilitet och möjlighet att ha rätt folk på rätt tid och plats, säger han.


"Önskescheman" på väg bort
Övrig vårdpersonal berörs också av arbetstidslagen. Hälften har sedan länge så kallade "önskescheman". De innebär att personalgrupperna själva lägger sina scheman och kan ta hänsyn till individuella önskemål. Gunilla Rinne tror att de nya arbetstidsreglerna kommer att tvinga fram en hårdare reglering av schemaläggningen för att klara natt- och jourtjänstgöring.
Vårdförbundets ordförande Agneta Wiberg kan inte ge ett generellt svar på om effekterna blir negativa eller positiva för hennes medlemmar. Vården är alltför differentierad för det.
- Men leder det till ett stelbent tänkande som går mot att skapa generella lösningar och göra människor mer utbytbara så är jag negativ.
Positiv är hon om lagen öppnar för ett nytänkande som leder till att "gamla rutiner" tas bort och att landstinget analyserar vilken kompetens organisationen har i dag och vilka resurser som krävs för att ge en bra vård.
- Det är också viktigt att man ser över vad vi har för arbetsplatser som är psykiskt och fysiskt tunga för personal som jobbar på natten och skapar bättre lösningar för dem än de vi har i dag, säger Agneta Wiberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!