Många beredda avstå från vaccin

Planeringen för den största massvaccineringen i svensk historia har börjat. För att insatsen mot den nya influensan ska ge optimal effekt krävs att en stor majoritet väljer att vaccinera sig, men än så länge verkar åtminstone många av UNT:s läsare tveksamt inställda.

Uppsala2009-08-22 07:01
På fredagen beslutade en enig styrelse i Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) att rekommendera landstingen att vaccinet ska vara gratis när medlen beräknas vara klara för användning i slutet av september.

Men effekterna av vaccineringen riskerar att dämpas om inte tillräckligt många väljer att gå och vaccinera sig. Att döma av utfallet på unt.se, där över 50 procent av flera hundra röstande på fredagen svarade att de inte kommer att göra detta, finns en utbredd tveksamhet bland många människor.
- Det idealiska är förstås att vi uppnår en hundraprocentig täckning, men det är tyvärr inte realistiskt. Enligt de uppskattningar som finns krävs det att cirka 80 procent vaccineras för att en sådan här insats ska ge full effekt. Det är bara att hoppas på att så många som möjligt väljer att vaccinera sig, säger Göran Gunther, överläkare och verksamhetschef på infektionskliniken på Akademiska sjukhuset.

Massvaccineringen beräknas kosta mellan två och tre miljarder kronor i Sverige, varav cirka 160 miljoner i Uppsala län. Men även om gensvaret från gemene man skulle visa sig bli lågt, tycker Göran Günther inte att man kan tala om bortkastade pengar.
- Nej, det handlar ändå om mer eller mindre god effekt. Alla som vaccinerar sig bidrar till att dämpa smittspridningen och lindra sjukdomens förlopp. Än vet vi inte heller hur influensan kommer att utveckla sig på sikt, i dagsläget jobbar vi utifrån flera olika scenarier, säger han.

Men experterna är inte eniga om vaccineringens potentiella effekter. Både läkare och landstingspolitiker i landet har utryckt skepsis över en kampanj som de ser som överdriven och ett slöseri med resurser, som i stället kunde användas till att bygga upp en vaccin­fabrik till dess att en verkligt dödlig influensapandemi bryter ut.

Även de eventuella biverkningarna av vaccinet har blivit föremål för diskussion. Enligt Göran Günther ökar förvisso risken för att fler människor ska drabbas av även sällsynta biverkningar vid en massvaccinering av detta slag, men han ser ändå fler fördelar än risker med insatsen.
- Nyttan av vaccinet överväger klart gentemot de potentiella biverkningarna. Det prototypvaccin som finns är välbeprövat, och i de fall biverkningar uppstår kommer det främst att handla om rodnad eller ömhet kring injektionsstället, säger han.

Enligt uppdaterade siffror denna vecka har nu 30 fall av den nya influensan konstaterats i Uppsala län, av vilka sju har varit inhemskt smittade. Totalt i landet handlar det om 602 bekräftade fall, varav cirka 18 procent tros ha smittats i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om