Många behandlas för depression i Uppsala län

Uppsala län ligger i topp när det gäller användningen av antidepressiva läkemedel. Sjukhusvård för depressioner är vanligare i Uppsala län än på många andra håll i landet. Men landstingets läkemedelskommitté anser inte att det skrivs ut för mycket läkemedel i länet.

Uppsala2007-03-30 00:01
­- Vi tolkar det som att vi inte väjer för att diagnostisera och sätta in behandling, säger Kerstin Hulter-Åsberg, ordförande i landstingets läkemedelskommitté.
Under de senaste sex åren har försäljningen av så kallade SSRI-preparat ökat med 40 procent i landet. SSRI-preparat, selektiva serotinåterupptagshämmare stärker serotinfunktionen i hjärnan. Dessa preparat står för merparten av de antidepressiva läkemedlen.

Enligt Kerstin Hulter-Åsberg finns det egentligen bara en nackdel med preparaten, att medicineringen står kvar för länge innan den omprövas för patienten.
- Jag tror inte att medlen skrivs ut slentrianmässigt. Däremot är det viktigt att det efter en tid, sex månader, görs en omprövning där man avgör om det går att avsluta medicineringen.
De sakkunniga i läkemedelskommittén anser inte att läkemedlen är beroendeframkallande och därmed ökar risken för ökade doseringar.
- Jag tycker det är viktigt att sprida kunskapen att det finns bra behandlingar utan att det föranleder några stora risker. Man kan också kombinera läkemedelsbehandling med psykologsamtal och kognitiv beteendeterapi där man får bättre kunskap om sig själv och får hjälp att tänka nytt och konstruktivt, säger Kerstin Hulter-Åsberg.

Enligt Tobias Eriksson, verksamhetschef inom psykiatrin, finns undersökningar som visar ett starkt samband mellan ökad användning av antidepressiva läkemedel och en minskning av antalet självmord i landet, inklusive Uppsala län.
- Det finns definitivt en koppling, säger Tobias Eriksson. Antidepressiva läkemedel i kombination med kognitiv beteendeterapi är en alldeles utmärkt behandlingsform.
Han berättar att läkemedel behövs för patientens egen arbetsro. För att patienten ska minska sin oro, orka mer och få en bättre sömn.
- En patient som är djupt nedstämd kan man inte nå utan medicinering. Läkemedel gör däremot patienten mottaglig för olika terapeutiska insatser.

Efter en utbildningsinsats för några år sedan har primärvårdens läkare i Uppsala län blivit duktigare på att diagnostisera depressioner, enligt Tobias Eriksson. Denna kunskap resulterar i att fler deprimerade människor upptäcks och fler får vård.
- Men man ska komma ihåg att medicinering inte är något undermedel. Den kräver en tät läkarkontakt. Det är också mycket viktigt med information, inte minst med tanke på att man faktiskt kan känna mer oro första veckan efter att medicineringen påbörjats.
Tobias Eriksson betonar att antidepressiva läkemedel, till skillnad från lugnande mediciner, inte är beroendeframkallande.
- Det beror på att antidepressiva läkemedel inte har något att göra med belöningssystemet i hjärnan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om