Många barn skadas av fyrhjulingar
Det säljs fyrhjulingar i landet som aldrig förr. Många är små modeller avsedda för barn. Men fyrhjulingen är ett instabilt fordon som kräver mycket av sin förare. Av dem som skadas i olyckor med fyrhjulingar är mer än hälften under 15 år.
Men i takt med att både små och stora fyrhjulingar blir vanligare blir även rapporterna om olyckor fler.
Foto: Ann Svalander
En viktig förklaring till uppgången är att det 2003 blev möjligt att registrera fyrhjulingar som motorcyklar eller mopeder. Därmed blev det möjligt att köra fordonen på vanlig väg.
En kategori av fyrhjulingar syns dock inte i Vägverkets register. Det handlar om de små fordon avsedda för barn som finns att köpa i snart sagt varje välsorterat varuhus.
Trots oskyldiga prefix som "barn-" och "lek-" har maskinerna ofta slagvolymer som gör att de skulle klassas som motorcyklar om de rullade på allmän väg. För att barn under 15 år ska ha rätt att framföra dem måste det ske inom särskilt inhägnade områden.
Många barn skadas
Men i takt med att både små och stora fyrhjulingar blir vanligare blir även rapporterna om olyckor fler. Fordonstypen har fått rykte om sig att vara instabil och olycksdrabbad. Särskilt mycket statistik finns dock inte att tillgå.
- Vi vet att mc-olyckorna ökar och där ingår mc-registrerade fyrhjulingar. Och eftersom fyrhjulingarna blir fler så tror vi att ökningen gäller även dem. Men vi kan inte i dag peta ut den gruppen ur statistiken, säger Maria Wedin, produktspecialist hos Länsförsäkringar AB.
Men nu visar en nyligen avslutad studie vid Umeå universitet, där man undersökt vilka som skadas i olyckor med fyrhjulingar, att just barnen är en utsatt grupp. Mer än hälften av dem som skadas är barn under 15 år. I nio fall av tio är barnet själv förare.
- Vi valde just 15-årsgränsen eftersom yngre barn än så inte ens får köra moped lagligt, säger Per-Olof Bylund, trafikskadeforskare vid Umeå universitet och en av författarna till studien.
Studien pekar mot att många av barnen kör under olagliga former.
- En knapp fjärdedel av olyckorna där barn drabbats skedde på nöjesfält och tävlingsbanor. Där kan man räkna med att det var inhägnat, men i övriga fall har man nog inte följt lagen. Det räcker inte att spänna upp ett plastband på bakgården för att det ska vara inhägnat enligt lagens mening, det måste vara ordentligt avspärrat.
Studien bekräftar också att fyrhjulingarna har problem med instabilitet. Närmare hälften av skadorna, oavsett om det gällde barn eller vuxna, uppkom i samband med att fordonet vält.
- Man kanske bör fundera över om inte de här fordonen skulle förses med någon form av störtbåge så att man inte får dem över sig så lätt, säger Per-Olof Bylund.
I de flesta fall där barn skadats har fordonen angivits som "barnfyrhjulingar", vilket innebär cylindervolymer på upp till 80 kubikcentimeter. Men i några fall har barnen kört stora maskiner med över 100 kubikcentimeters slagvolym.
- Barn och ungdomar har inte samma koordination och erfarenhet som vuxna. Med tanke på hur instabila de är och hur lätt hänt det är att man får dem över sig ska man överhuvud taget inte sätta ett minderårigt barn på en så stor maskin.
Hos försäkringsbolagen har man nu börjat få upp ögonen för de ökade riskerna med fyrhjulingar.
- Tidigare när fyrhjulingar mest användes som arbetsredskap var stölder det stora problemet. Men nu när de kan mc-registreras kanske vi måste börja titta på personskador med fyrhjulingar mer noggrant, säger Maria Wedin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!