Många barn dubbelförsäkrade
Många skolbarn i Uppsala har dubbel olycksfallsförsäkring. Få föräldrar vet om att kommunen tecknat en försäkring som gäller hela dygnet, på lov liksom på helger.
— En anledning till förändringen var att nysvenskar inte är lika vana vid försäkringar. Deras barn fick ingen ersättning alls vid olyckor som inträffade på fritiden, säger Björn Härner, handläggare och ansvarig för försäkringar vid Uppsala kommun.
Omvända siffror
Björn Sporrong, produktchef på Trygg Hansa, konstaterar att mycket har hänt på kort tid. Medan flertalet kommuner för några år sedan nöjde sig med att ge ekonomiskt skydd åt elever endast under skoltid är siffrorna nu de omvända.
— Av Sveriges 280 kommuner är det drygt 230 som valt att helförsäkra sina skolelever. Malmö gör det inte. Däremot tecknade Stockholm nyligen om sin skolförsäkring så att den gäller hela dygnet. Göteborg gjorde det efter diskoteksbranden. Det var många barn som var oförsäkrade, säger Björn Sporrong.
Han menar att det är bra om kommunen ger alla barn ett grundskydd eftersom det finns föräldrar som inte är medvetna om att det går att få ekonomiskt skydd. Skolförsäkringen ger ett grundskydd på mellan 10 och 15 basbelopp. Den elev som under vinterlovet skadar sig allvarligt kan få ut mellan 600 000 och 700 000 kronor och i vissa fall uppemot 900 000 kronor, enligt Björn Sporrong.
"Hade ingen aningen om det"
Åsa Hartman, ordförande för Berga Hem och Skolaförening, har inte nåtts av informationen att kommunen försäkrar elever dygnet runt. Hon svarar spontant att hennes barn får ersättning om något skulle hända på väg till och från skolan. Inte på fritiden.
— Jag hade ingen aningen om detta och då svarar jag både som ordförande för skolföreningen och som representant för en vanlig föräldrar. Min familj har en gruppförsäkring och i den ingår olycksfallsförsäkring för barnen. Jag tror inte att det är många föräldrar som känner till förändringen, säger Åsa Hartman.
Inte heller fritids- och naturvårdsnämndens ordförande Ilona Szatmari Waldau (v) kände till att Uppsala kommun tecknat en ny skolförsäkring.
Dubbelt skydd kan behövas
Björn Sporrong på Trygg Hansa tycker inte att föräldrar handlar fel när de ger sina barn dubbelt skydd.
— Om ett barn blir invalidiserat och aldrig kommer ut i arbetslivet behövs mer än ett grundskydd. Barn som inte tjänat in någon tilläggspension bör ha ett skydd på mellan 1,5 och två miljoner kronor minst, anser han.
Att teckna en privat försäkring kan också vara klokt om familjen flyttar till en annan kommun där elever inte får en helförsäkring. Han konstaterar dessutom att invalidisering oftare beror på sjukdom än olycka.
— Totalt sett är risken att drabbas av sjukdom större. Försäkringar som täcker sjukdom måste föräldrar själva skaffa till sina barn, understryker Björn Sporrong.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!