Det var på lördagseftermiddagen som larmen började komma in till Assistancekåren och flera andra bärgningsföretag runt om i Uppsala och Enköping om masskrockar på både E18 och E4:an till följd av halt väglag och snöfall.
– Det var framförallt på E18 som det var kaos. Det vi kunde notera var att många av bilarna inte hade sina bakljus och dimljus påslagna när de stod där på vägen i kön, säger Jimmy Pettersson och fortsätter:
– Står man stilla som många bilar gjorde på E18 och E4:an i lördags när det snöar och blåser så blir det svårare att se dem. Det gjorde att många körde in i stillastående bilar. När man står stilla på det här sättet är det viktigt man slå på ljuset manuellt så att man syns.
Belysningen i bak på vissa nyare bilar går i gång automatiskt vid vissa tillfällen, exempelvis när det är tillräckligt mörkt ute eller om du kör in i en mörk tunnel. Jimmy Pettersson menar att de tekniska lösningarna för bilbelysningen som finns på många nyare bilar i dag kan ha påverkat omfattningen på masskrockarna på E18 och E4:an.
– Jag säger inte att detta utlöste någon av masskrockarna. Jag förstår också att det var stressigt för många bilister, men det påverkade sannolikt utfallet och gjorde att många bilar fick allvarliga skador, säger Jimmy Pettersson.
Han berättar att han hade tre bärgare på plats på E18 samt att det även var bärgare från andra företag på plats.
– Första steget var att röja på platsen och flytta alla skadade bilar till en uppställningsplats i Grillby. Totalt tror jag att vi bärgare tillsammans transporterade 80 bilar till Grillby, berättar Jimmy Pettersson som driver Assistancekårens verksamheter i både Uppsala och Enköping.
Nästa steg i arbetet för Assistancekåren var att hitta de bilar som de hade ansvar för och köra dem till verkstäder.
– Mina killar var i gång och jobbade från lunch på lördagen till söndag morgon. Då kom ett gäng nya bärgare och tog över, berättar han.
Jimmy Pettersson säger att han tror att många av de bilar som fraktades från de båda olycksplatserna troligen inte kommer att rulla en meter till.
– Många har skador både i fronten och där bak samt krockkuddar som lösts ut. Det blir alldeles för dyrt att laga, säger han.
Granne med företagets lokaler i Librobäck i Uppsala ligger en plåtverkstad dit Jimmy Pettersson och hans kollegor tagit ett par av de kraschade bilarna. Han visar en av dem där fronten är rejält intryckt.
Enligt plåtverkstaden kommer det att kosta cirka 130 000 kronor att laga den bilen. Något som försäkringsbolaget sannolikt kommer att tycka är för dyrt. Troligen kommer bilen istället att skrotas och bilägaren få ut pengar på sin försäkring.
– Det här är ingen av de värst skadade bilarna. Många av de bilar som skadades i krockarna kommer aldrig att rulla en meter igen, säger Jimmy Pettersson.
Hur upplever du de båda masskrockarna?
– Jag har hållit på med det här i 25 år och ingen av oss här har nog sett något liknande som det på E18. Det var helt galet där och involverade många av våra tjugo anställda.
– Masskrocken på E4:an var mindre i omfattning och för en sex, sju år sedan hade vi masskrock i Björklingetrakten som var mer omfattande än den som var nu.