Många ansökningar kommer för sent till högskolan

15 april 2007 var sista dag att söka till höstens högskolestudier. Detta stoppdatum tycks väldigt många blivande studenter ha missat. Var femte ansökan kom nämligen in för sent.

Uppsala2007-12-02 12:10
Färsk statistik från Högskoleverket och SCB visar att ungefär 20 procent av alla sökande skickade in sin ansökan efter 15 april. Och då är ändå inte de allra sista ansökningarna med, de som kom in strax före terminstarten eller till restplatser när terminen redan hade startat.
Numera kan ingen klaga på att posten har sölat. Det normala sättet är i dag att skicka ansökan via www.studera.nu som är Högskoleverkets portal i samarbete med Verket för högskoleservice, VHS. Fast det går förstås att anmäla på papper också.

Att många bara kom lite för sent är en ringa tröst. De hamnar ändå i ett sämre konkurrensläge. För sent anmälda kan inte slå ut sökande som sökt i tid, oavsett hur bra meriter de råkar ha. De antas bara om det finns platser lediga - och i den ordning de har anmält sig.
- Att så många studenter inte söker i tid tror jag beror på att det traditionellt har funnits platser ändå på utbildningarna de vill läsa. Den dag söktrycket ökar och fler utbildningar blir spärrade kommer en del att bli rätt besvikna, säger Einar Lauritzen, chef för studerandebyrån på Uppsala universitet.

- Givetvis är det dumt att missa chansen att få läsa det man helst vill genom att inte passa tiden. Det kan ju bli fullt på så kallade bildningskurser också, säger Hanna Mörck, som är vice ordförande i Uppsala studentkår med utbildningspolitiskt ansvar.
- När jag jobbade som studentombud i fjol fick jag försöka hjälpa studenter som inte hade kommit in trots att de påstod sig ha skickat ansökan i tid. Det fanns fall där beskedet hade kommit bort på posten så att de inte tackade ja i tid eller att man inte hittade det på institutionen.
Handelshögskolan i Stockholm har minst antal för sena ansökningar, följd av Chalmers tekniska högskola i Göteborg och Karolinska Institutet i Stockholm. Där är konkurrensen så hård att det gäller att passa tiden.

Uppsala universitet ligger långt över riksgenomsnittet på sjunde plats. Drygt 85 procent av alla ansökningar till höstens långa programm kom in i rätt tid liksom 79 procent av ansökningarna till fristående kurser.
SLU hamnar strax över mitten på listan men kan glädja sig åt att veterinärprogrammet lockade flest antal behöriga sökande, drygt sju per plats, den här gången också. Det är klart mer än andra attraktiva utbildningar som läkare, psykolog eller sjukgymnast.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om