Många anmälningar mot Uppsalapoliser

Uppsalapolisen utmärker sig när det gäller anmälningar om våld och olämpliga uttalanden. Det uppger vice chefsåklagare Nils Hallonsten.

Uppsala2003-11-15 00:00
Polisen i Uppsala går nu igenom samtliga anmälningar sedan 1997 för att hitta mönster bland klagomålen.
Nils Hallonsten, vice chefsåklagare i Västerås, utreder anmälningar mot poliser i sex län.
— Polisen i Uppsala län utmärker sig i antal och innehåll, säger han.
Nils Hallonsten arbetar för närvarande med 25 anmälningar mot personal vid Uppsalapolisen.
— Jag misstänker att poliserna ibland använder lite för mycket våld eller säger dumheter i samband med ingripanden.
— Det finns sådant som välvilligt skulle kunna tolkas som tjuvnyp. Att ta i lite hårdare än befogat behöver inte vara brott och det kan vara så att poliserna passar på när de har lagen på sin sida.

Kartläggning
På grund av de många klagomålen har länspolismästaren Göran Lindberg tagit initiativ till en kartläggning av alla anmälningar som inkommit de senaste sju åren.
— Det var för många fall där allmänheten angett att polisen uppträtt kränkande eller nedsättande, säger Göran Lindberg. Oavsett om det varit så eller inte har flera uppfattat att polisen uppträtt felaktigt och allmänhetens bild av oss är viktig.
Målet med kartläggningen av anmälningarna är att se om det finns något mönster bakom dem och i så fall hur polisens bemötande kan förbättras.

"Här är all skit samlad"
Här är utdrag ur några anmälningar från det senaste året, uppgifter som helt bygger på anmälarnas utsagor.
  • Polisen bryter en sammankomst på Fyrishov för att det finns för få vakter. Enligt en ordningsvakt av utländsk härkomst uppträder den ansvarige polisen rasistiskt och säger bland annat: "Här är all skit samlad."
    Vakten vill informera ungdomar på plats om att arrangemanget avbrutits men blir handgripligen hindrad av poliserna. Ungdomar som frågar polisen varför de inte släpps in blir bryskt behandlade.
  • En yngling delar ut flygblad i Kvarngärdet med några kamrater. Polisen kommer till platsen och säger åt gruppen att ställa upp sig på led. En polis hetsar sin hund mot ynglingen, kallar honom för "jävla räka" och frågar om han tror att han är något.
  • En man, A, ska hjälpa sin berusade bror till tåget sedan de sett en bandymatch. Brodern hamnar i bråk med okända och polis anländer. Två poliser trycker ner A på marken och vrider upp hans ena arm. Det gör så ont att han börjar gråta. Polisen säger: "Sluta gråta, Bajenfjolla". A blir tillsagd att hålla käften, kallas Bajensvin, beläggs med handbojor och körs till arresten.
    Det görs ungefär 100 anmälningar per år mot anställda vid polismyndigheten i Uppsala län. Det kan sättas i relation till att det i fjol gjordes cirka 46 000 ingripanden och andra insatser.

    Svårt bevisläge
    Sedan 1999 har åklagarmyndigheten fått in 540 anmälningar mot polisanställda i Uppsala län. Under den tiden har enligt uppgift inte någon polis åtalats.
    — Att anmälningar så sällan leder till åtal beror bland annat på att utredningarna ofta visar att poliserna haft rätt att använda det våld som brukats, uppger åklagaren Nils Hallonsten.
    Han menar att bevisläget ofta är svårt.
    — På ena sidan finns ofta svårt berusade personer och på andra sidan poliser. Det är klart var trovärdigheten ligger initialt, men det behöver inte vara så vid en slutlig bedömning. Många gånger står ord mot ord och det krävs ofta vittnen för att komma vidare.
    Jan Sjöquist, vakthavande befäl vid polisen i Uppsala, uppger att han reagerar över ett par tre klagomål om året som riktas mot poliser i hans arbetslag.
    — Kanske handlar det om osäkerhet, att poliserna tror att de måste visa mer fasthet än vad de egentligen behöver.

    Har inte sett något övervåld
    Han tycker det vore bra om yngre poliser oftare än i dag jobbade tillsammans med mer erfarna kolleger.
    — Förr var det vanligare att äldre poliser skolade de yngre.
    Jan Sjöquist har 35 års erfarenhet av yrket.
    — Jag kan ärligt säga att jag under den tiden aldrig sett någon polis bruka övervåld.
    Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
    Läs mer om