Många anmälda matförgiftningar
Ett stort antal anmälningar om misstänkta matförgiftningar har gjorts till miljökontoret i Uppsala under årets två första månader. Fem av de 20 anmälda företagen har rapporterats flera gånger. Endast tre anmälningar har föranlett inspektioner. Vid de inspektioner som gjordes uppdagades allvarliga brister.
— Jag vet inte varför det är så mycket anmälningar nu. Ännu så länge är det för tidigt att avgöra om det är en trend, säger Yvonne Linné, livsmedelsinspektör i Uppsala kommun.
Fem av serveringarna har anmälts två eller tre gånger sedan årsskiftet.
Vid en av miljökontorets inspektioner på en central krog, som anmälts vid tre tillfällen hittades stora mängder mat som färdigställts, utan att värmehandlas, långt innan den skulle serveras. Bland annat fanns två dygn gamla råa köttfärsbiffar. I en av kylarna hittades även tio dagar gammal rå köttfärs.
— Vi hinner inte ut till alla ställen som anmäls. Det finns inte en chans eftersom vi är alldeles för kort om personal. Utöver detta har vi ställen som väntar på att deras lokaler ska godkännas, och det tar mycket av vår tid.
Insjuknat efter sushi
På en restaurang där personer insjuknat efter att ha ätit sushi var glasflaskor med sås nedstuckna i varmhållet ris. På en av flaskorna satt en etikett som inte gått bort vid rengöringen av densamma. Matlagningskärl stod på smutsiga lådor. Maten, var för varm, och hade förvarats så länge i rumstemperatur Flera rätter slängdes under inspektionen. Det var även smutsigt i lokalerna.
På en annan krog genomfördes ingen inspektion trots två anmälningar kort tid. Då miljökontoret telefonledes kontaktade krogen samma dag som en person insjuknat ifrågasatte ansvarig för verksamheten att krogen orsakat matförgiftningen. Själv hade han svårt att prata med livsmedelsinspektören i telefon på grund av en halsinfektion, men han uppgav att resten av personalen var frisk.
Saknar utbildning i livsmedelshygien
På samtliga de tre större restauranger som nämnts här ovan saknar personalen utbildning i livsmedelshygien. En företagare har nu anmält personal till utbildning.
Tre personer blev sjuka sedan de på en servering ätit kebab av kyckling och smörgåsar.
— På det stället använder personalen handskar och det kan lätt bli ett problem eftersom dessa skyddar händerna i stället för maten. Personalen tar först upp mat och sedan hanterar de pengar. Det vore bättre om de inte hade handskar och i stället tvättade händerna noga varje gång de hanterat pengar, säger Yvonne Linné.
Tvingades stänga charken
Två stora livsmedelsbutiker har anmälts. En anmälan gällde misstänkt magsjuka efter att en person ätit pasta, skinksallad och potatissallad. Företaget som levererat maten till butiken var inte godkänt för den typen av mathantering.
Butiken har tidigare fått stänga sin charkavdelning under en tid på grund av brister i renhållningen. Förra året gjordes också anmälningar om att det fanns möss bakom butikens charkdisk och miljökontoret konstaterade att problemet med skadedjur måste åtgärdas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!