Manar al-Houda möter Skolverket i rätten

I februari möts Skolverket och Uppsalaskolan Manar al-Houda i Stockholms länsrätt. Trots att skolans tillstånd drogs in i juni har verksamheten kunnat fortsätta, vilket Skolverket anser är olyckligt. Men skolans rektor är optimistisk inför prövningen i länsrätten.

Khaled Wafai, rektor vid Uppsalaskolan Manar al-Houda.

Khaled Wafai, rektor vid Uppsalaskolan Manar al-Houda.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2006-01-09 00:00
Enligt undervisningsrådet Ingela Gullberg står Skolverket fast vid sin uppfattning att skolans tillstånd bör dras in. Skolverket har också framfört till regeringen att myndigheten bör få mandat att stänga en verksamhet direkt, vilket skulle innebära att skolverksamhet inte kan fortsätt under den process som följer om huvudmannen överklagar beslutet.
— Vi anser att det är rimligt att vi ska kunna stänga en skola omedelbart om vi anser att det finns skäl till det annars riskerar ju barnen att fara illa under överklagandetiden, säger Ingela Gullberg, som anser att det är olyckligt att handläggningen drar ut på tiden.
Först cirka nio månader efter Skolverkets beslut om indragning och Manar al-Houdaskolans överklagan möts parterna vid en muntlig förhandling i Stockholms länsrätt i början av februari.

Tvekar inte att överklaga
Skolans rektor Khaled Wafai är optimistisk.
— Vi har kött på benen. Vi har vidtagit alla åtgärder som Skolverket önskat och jag har stora förhoppningar att beslutet blir positivt för vår del, säger han.
Enligt Skolverkets indragningsbeslut lever svensk-arabiska skolan Manar al-Houda inte upp till de krav som ställs på en fristående skola.
Skolans ledning och styrning, och de brister som anses finnas här, har nämns som en viktig orsak till Skolverkets beslut. Men kritik har riktats mot skolan även vad gäller exempelvis ekonomi, undervisning, rutinerna vid arbete med kränkande behandling och med elever i behov av särskilt stöd.
Khaled Wafai säger att skolans verksamhet kommer att fortsätta som vanligt även i vår. Om skolan skulle förlora i länsrätten avser man överklaga vidare, vilket innebär att ett slutgiltigt indragningsbeslut skulle dröja ytterligare.
- Det har fungerat bra under hösten. Vi har fått flera nya elever, vilket visar att vi fortfarande har ett gott rykte bland många.
- Men visst är föräldrarna oroliga. Det är en jobbig process. Nu hoppas vi att den ska vara över snart, säger Khaled Wafai.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!