Solceller kan bidra både till att minska elräkningen för den enskilda och att minska bekymret med kapacitet i elnäten. Men för den villaägare som vill sätta upp solceller på taket kan väntan bli lång.
De flesta leverantörer av solceller har nu en byggkö på mellan 6 och 9 månader innan man kan få solceller monterade på sitt villatak. En del leverantörer, som till exempel Vattenfall, har helt stoppat nybeställningar av solceller för att de ska hinna med att beta av den nuvarande kön.
Väntetiderna beror på brist på både montörer och elektriker. Vissa komponenter som växelriktare kan det också vara långa leveranstider för.
– Just nu är den stora utmaningen att utbilda personal, säger Oscar Hörman, tekniskt ansvarig på branschföreningen Svensk Solenergi.
Solcellsboomen började på allvar förra hösten. Under andra halvåret i fjol beviljades dubbelt så många bidrag för solcellsinstallationer som under första halvåret 2021. Första halvåret 2022 var ökningen mer måttlig, till följd av de tilltagande leveransproblemen. Branschen räknar dock med att ökningen fortsätter. Svensk Solenergis prognos pekar på ytterligare en fördubbling första halvåret 2023.
Men även efter att solcellerna sitter uppe på taket kan det dröja innan man får dem inkopplade. Det beror på att bristen på elektriker drabbar även nätföretagen. För att solcellerna ska kunna leverera ström krävs byte av elmätare och ett leveransgodkännande från elnätsföretaget i området.
Vattenfall, som är elnätsleverantör i Uppsala, kan inte säga hur lång kön är just nu i Uppsala.
– Vi har extremt stor efterfrågan just nu, och jag vet att det är ett extra stort tryck i Uppsalaregionen. Samtidigt har vi fått väldigt långa leveranstider för material. För vissa komponenter har leveranstiden tredubblats. Det här är ett problem i hela branschen, säger Eva Feldt, kommunikationschef på Vattenfall Eldistribution.
Enligt Eva Feldt är den genomsnittliga väntetiden för mindre anläggningar, dit villatakens solpaneler räknas, 140 dagar. I vissa fall kan det dock behövas förstärkningar i elnätet i området, och då kan det ta betydligt mycket längre tid. Upp till tio månaders total väntan har en del boende i Uppsala fått besked om från Vattenfall. Men skillnaderna är stora i olika delar av Uppsala. Och även om grannen redan installerat solceller kan det bli stopp.
– Det kan gå bra att ansluta solceller till 1, 2 och 3 villor i ett område. Men när den tionde kommer tar kapaciteten slut, säger Eva Feldt.
Det är inte bara själva kablarna i nätet som kan vara en trång sektor. Det handlar även om kopplingar i transformatorstationer. Om fler kunder matar in el i ett område så är det å ena sidan positivt att de hjälper till att försörja grannarna som kanske skaffat elbil och förbrukar mer el än tidigare. Å andra sidan ger det en högre spänning i de mindre ledningarna ut till hushållen och som måste balanseras för att inte växelriktaren ska slå ifrån hos den som har solceller på taket.
– Vi har ingen kartläggning över hur det ser ut i Uppsala. Det skiljer sig från kvarter till kvarter och vi hanterar det vartefter vi får in ärendena, säger Eva Feldt.
Till viss del kan väntetiden hos elnätsbolaget och hos solcellsinstallatören löpa parallellt. Men har man otur kan det röra sig om uppemot ett år från beställning tills solcellerna kan leverera el till nätet.