"Man vill ju inte ramla i trappan"

Servitrisen Jenny Ahlén från Uppsala är erfaren i Nobelsammanhang. På onsdagskvällen serverar hon för tredje gången festmiddagen i blå hallen.

Namn: Jenny AhlénÅlder: 25 årBor: I UppsalaGör: Jobbar på kontor med ekonomi

Namn: Jenny AhlénÅlder: 25 årBor: I UppsalaGör: Jobbar på kontor med ekonomi

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2008-12-09 17:10
Att spilla soppa i kungens knä eller rödvin på prinsessan Madeleines klänning är skräckscenarion för de flesta servitriser. Men Jenny Ahlén som ska servera på Nobelmiddagen är lugn. Hon tycker inte att det någon större skillnad på att servera där eller någon annan stans.
- På ett sätt är Nobelmiddagen lättare för man serverar färre gäster. På vanliga middagar serverar jag 15 personer och nu ska jag ha hand om 10 personer, förklarar hon.

På onsdagskvällen är det tredje gången hon serverar på Nobelmiddagen. Efter att ha gått ut hotell- och restaurang programmet på gymnasiet och jobbat extra på Uppsala Slott tog hon kontakt med Stadshuset i Stockholm. Två gånger fick hon provjobba innan hon var redo att servera på Nobelfesten.
- Jag har inte serverat så mycket på sista tiden så jag har kommit av mig lite. Efter varje gång har jag sagt att det är sista året, men jag har svårt att låta bli. Det är en så härlig stämning bland personalen, säger Jenny Ahlén.
Redan klockan två samlas serveringspersonalen för att äta mat ihop, gå igenom kvällen och förbereda sig. Tidsschemat måste hållas till punkt och pricka.
- Det är jättetrångt eftersom det är så många bord och det gäller att gå rätt. Om alla springer omkring blir det lätt rörigt, förklarar hon.
Jenny Ahlén berättar att hennes pappa knappt vågar titta på tv-sändningen, av rädsla för att hon ska ramla.
- Första gången tänkte jag: det är en kamera här och en kamera där, men sen tänker man inte på det. Men man vill ju inte ramla i trappan, säger hon och skrattar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om