– När vi kom hem från Lesbos var det många som undrade hur påverkad man var av den händelsen och jag kände inte ett dugg. Jag var inte traumatiserad alls och vardagslivet rullade på som vanligt igen. Men nu när jag satt och jobbade med bilderna inför utställningen började jag känna att "fan det här är ju tragiskt". Man stängde av på nåt vis när man var där. Framförallt när man såg alla barnen.
LÄS MER: Reportage, bildspel och tv-inslag från Lesbos
Så säger Sven-Olof Ahlgren, fotograf på UNT, som tillsammans med reportern Elin Sandow åkte till den grekiska ön Lesbos i september för att direktrapportera från flyktingmottagandet där. Deras upplevelser och det material som de samlade in har nu blivit till utställningen "Mitt i flyktingkatastrofen" som invigs i dag fredag på Upplandsmuseet.
– Det var en väldigt intensiv vecka med mycket jobb. Vi var där och liverapporterade och intervjuade, men samtidigt blev vi volontärer också. Vi var med och tog emot båtar och barn. Vi träffade volontärer som hade varit där tidigare och som direkt när de kommit hem sa att de måste dit igen. Jag kan förstå den känslan, säger Elin Sandow.
Upplandsmuseet tog initiativet till samarbetet med UNT och enligt utställningschefen Tuula Autio var utställningen inget som låg i verksamhetsplanen, utan något som man bestämde sig för att engagera sig i efter att ha följt sommarens rapporteringar.
– Hela vårt samhälle har berörts av flyktingsituationen. Alla institutioner, myndigheter, kommuner och media. Alla med ansvar för människor blev berörda. Även museer är ansvariga för att synliggöra situationen, säger hon.
Tuula Autio kallar "Mitt i flyktingkatastrofen" för en "hot spot"-utställning, något som museet även gjort tidigare för att kunna ta upp tillfälliga företeelser som ligger i tiden men också göra historiska kopplingar.
– Många tänker att museum bara sysslar med det förgångna, men vi tar också upp samhällsfrågor. Under 1900-talet har många liknande flyktingsituationer skett, såsom med Estlandssvenskarna och Finlandsbarnen under Andra världskriget. Rent medmänskligt är det samma trauma i dag.
EU-parlamentarikern Cecilia Wikström är den som inviger utställningen. I sin roll som gruppledare för Liberalerna jobbar hon aktivt med flyktingfrågor.
Hur ser flyktingsituationen ut i dag?
– EU idag är lite av Janusansiktet från grekisk mytologi. Det finns två bilder av EU. Den ena är taggtråd, tårgas och murar, men så har vi den andra sidan med de som delar ut mackor till flyktingar efter jobbet och andra volontärer. Jag ser både ansvarstagande och främlingsfientlighet, säger hon och tillägger:
– Konst ska spegla vår verklighet och så här ser det ut nu. Jag tror att utställningen kommer väcka frågor och känslor.