Män som blir pappor ökar ökar chansen bli chef

Män som blir pappor ökar sina chanser att få ett chefsjobb. Kvinnornas möjligheter förändras däremot inte av föräldraskapet. Det visar en ny rapport från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (Ifau).

Uppsala2007-11-23 00:01
Trots att Sverige är ett av världens mest jämställda länder så är kvinnor fortfarande starkt underrepresenterade på chefspositioner. På drygt 30 år har andelen chefer bland de arbetande kvinnorna dock ökat från 15 till 20 procent. De arbetande männen har under samma period legat konstant på 30 procent.

Studien är den första i sitt slag och visar att familjesituationen påverkar kvinnor och män olika. Chansen att få ett chefsjobb ökar för den nyblivna pappan, men inte för mamman. Sambandet gäller även när hänsyn tagits till arbetstid, utbildning, civilstånd och om man jobbar i privat eller offentlig sektor.
- Generellt är rekryteringen en subjektiv process som påverkas av fördomarna i samhället, säger Alexandra Hultquist Starenvik, chefsrekryterare på Lyttkens & Partners.

Den största förändringen hon märkt på senare tid är ändå att föräldraskapet blivit en starkare merit för karriären.
- Att bli förälder upplevs som positivt och borgar för ett liv i balans, en person som tar ansvar och kan planera och prioritera, säger hon.
Och att män uppmuntras till föräldraledighet borde i förlängningen också gynna kvinnorna, anser hon.
- Att föräldraledigheten delas innebär ju att kvinnan är borta från jobbet kortare tid. Därför är det förvånande att inte också kvinnorna gagnas av barn, äger Alexandra Hultquist Starenvik.

Ifau-rapporten konstaterar att Sverige ligger efter en hel del jämförbara länder när det gäller kvinnor på chefsjobb. Och rekryteringsprocessen, vad som gör att individer blir chefer, vet man fortfarande mycket lite om.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om