Män söker vård sent

Män vägrar gå till doktorn, men gnäller ändå högljutt när de blir lite förkylda. Så är den mediala bilden av den sjuke mannen, och den stämmer också med verkligheten. Män söker vård sent och tar inte sina mediciner.

hälsa, Hans Lundberg, 57

hälsa, Hans Lundberg, 57

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2011-01-31 09:00

”Ni tjejer snackar om att föda barn, men ni skulle bara veta hur det känns när en kille är riktigt förkyld!” säger den stackars förkylde mannen och nyser. Han sitter i köket i morgonrock och hänger över en skål med hett vatten. Sen säger en kvinnoröst att vid minsta tecken på förkylning ska man ge sin man en dos naturmedicin.

Reklamfilmen från mitten av 90-talet är ett bra exempel på hur sjuka män framställs i media, menar genusforskaren Stina Backman, som skrivit avhandlingen Den sjuke mannen.
– Mannen framställs som ett litet barn som överdriver sina krämpor och det krävs en kvinna för att agera familjeläkare och se igenom hypokondrikerns utspel, säger hon.

Den svaga hypokondrikern är den ena bilden av en sjuk man, den andra är det motsatta – en hårding som ignorerar smärtan och skjuter upp läkarbesöken. Den bilden stämmer även med verkligheten.

Många män söker vård sent vid misstanke om prostatacancer eller potensproblem, trots att potensproblem kan tyda på hjärt- och kärlsjukdom och att prostatacancer är den vanligaste cancerformen. Män, framför allt unga, är också sämst på att följa läkarens ordinationer och ta sina mediciner, visar forskning från Uppsala universitet.
– Det där hör ju ihop med synen på manlighet – idealmannen är tävlingsinriktad och klagar inte över småsaker, han blundar för krämpor och går till jobbet ändå, säger Stina Backman.

Stina Backmans avhandling studerar hur manlig ohälsa skildrats mellan 1945–2000, och även om mycket mer skrivits om mäns hälsa på senare år, skildras den fortfarande på ungefär samma sätt.

Det är fortfarande kvinnor som är vårdare och män som är oförmögna att ta hand om sig själva, oavsett om de är machomän eller gnälliga barn. Bilden av mannen som oförmögen, en fjant, är något som får negativa konsekvenser i verkligheten, tror Stina Backman.
– Det gör ju att män är ännu mindre benägna att ta sin hälsa på allvar, man sänder ju en signal att ohälsa inte är mannens ansvarsområde. Men med tanke på den hälsosituation vi har i samhället är den synen problematisk. Mäns fetmaproblem är exempelvis större än kvinnors men all bantningsreklam riktar sig ändå till kvinnor.

UNT frågar:
Tror du att män är sämre än kvinnor på att gå till läkaren?

Carlos Lopez, 28 år, Uppsala
– Jag är helt hundra på att det stämmer. Vi killar tycker att det är lugnt och ser inte skadan lika allvarlig som tjejer, även om det är allvarligt. Det kan vara dumt.

Hans Lundberg, 57 år, jobbar inom kommunen, bor i Kåbo
– Ja, vi går väl och drar oss längre, och går bara dit om det är riktigt illa eller om man blir kallad.

Johan Collby, 34 år, jobbar med kapitalförvaltning, bor i city
– Ja, jag tror det är så. Vi är mindre insiktsfulla och känner inte efter lika mycket utan kör bara på.

Marcus Nystrand, 18 år, pluggar, bor i Bergsbrunna
– Jag tror inte det är så stor skillnad. Men om det handlar om en könssjukdom så tror jag att tjejer går mer, men folk ska inte veta det, det är värre för en tjej.

Alexander Hugosson, 21 år, frisör i Uppsala, bor i Enköping
– Det kan säkert stämma, vi kanske oroar oss mindre. Men det har nog förändrats över tiden, är man sjuk som man så går man nog till doktorn ändå.

Enkät: Michaela Möller

Vanliga manssjukdomar

Prostatacancer: Den vanligaste cancerformen i Sverige.
Symtom: Trögt att kissa, att man behöver kissa oftare och att det blir bråttom till toaletten. Om det spritt sig till skelettet får man oftast ont i ryggen eller bröstkorgen.
Övervikt: 40 procent av svenska män över 18 år är överviktiga. Kan leda till högt blodtryck, typ 2-diabetes och sömnapné.
Impotens: Drygt 20 procent av män över 65 år kan aldrig få stånd, bland 40-åringar är siffran fem procent. Kan vara ett tecken på hjärt- och kärlsjukdom.
Testikelcancer: Vanligaste cancerformen hos män mellan 20 och 45 år. Symtom: Att en testikel känns uppsvullen, hård eller knölig.
Hjärt-kärlsjukdom: Den vanligaste dödsorsaken bland svenskar ses traditionellt som en manssjukdom, men drabbar män och kvinnor lika mycket. Men männen är i snitt tio år yngre när de drabbas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!