– Jag tycker att man ska se till att få många orgasmer idag och skapa utrymme till lust, säger Amanda Netscher, ordförande för RFSU Stockholm.
Hon berättar att en privatperson ska ha tagit initiativ till den internationella orgasmdagen, som en present till sin flickvän, för över 15 år sedan.
– Orgasmer är en relativt laddad fråga. Det är något som nästan alla gör, men som man inte pratar om.
Amanda Netscher menar att den här dagen kan vara viktig eftersom den ger ett tillfälle att prata om det positiva med sexualitet.
– Det är också viktigt att uppmärksamma orgasmer med sig själv, när man runkar eller klittrar. Det kan man ägna sig åt idag och det kan man ju göra varje dag.
Tror du att människor kan känna sig pressade när det finns en dag som fokuserar på just orgasmer?
– Det är klart att det kan finnas en press att uppnå klimax. Vi går runt med föreställningar om hur man ska vara, och det kan finnas skuld och skam i det. Där måste vi prata med varandra och vara öppna, säger Amanda Netscher, ordförande för RFSU Stockholm.
Alexander Dangler är läkarstudent och sitter i styrelsen för Kärleksakuten som är en organisation där läkare och läkarstudenter föreläser för ungdomar i skolor om sex och känslor. Han är inte enbart positivt inställd till den internationella orgasmdagen.
– Man kan ju se det från två perspektiv, det kan spä på bilden av att orgasm är målet med sex, och människor kanske känner att de behöver prestera något den här dagen. Men man kan också tänka att det är positivt att sex uppmärksammas och att man börjar prata om orgasm.
Alexander Dangler berättar att eleverna de möter på sina skolbesök har många frågor om vad orgasm egentligen är.
– Vi förklarar vad det är rent kroppsligt. Men också hur man ser på orgasm i samhället och om att det fått en alltför stor roll i sex. Sex kan vara så mycket mer än just orgasm, säger han.