Totalt sett minskar drunkningsolyckorna i landet, ändå omkommer cirka 150 personer varje år. De som drunknar är främst äldre män. Men även barn är drabbade.
– Generellt sett är 10 procent av dem som drunknar barn. Drunkning är den vanligaste dödsorsaken bland små barn. I den gruppen minskar inte olyckorna, säger Christian Söder vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som undersökt drunkningsolyckorna de senaste femton åren.
Det här året har startat illa. Sex barn har redan drunknat i landet. Christian Söder befarar att det blir fler om sommaren blir fin. Det bästa sättet att minska olyckorna är god simundervisning.
Marielunds Simsällskap utanför Uppsala bedriver sedan decennier simskola i sjön Trehörningen. Ledaren Madelene Larsson har simprov med Joel Nordstrand. Han har nyligen klarat tio meter på grunt vatten och ska nu simma lika långt på djupt vatten.
– Kom igen Joel. Du är nästan framme, manar Madelene Larsson och Joel simmar på, trots att det är jobbigt.
Han klarar det nästan. Men sommaren är lång så Joel kommer säkert att vara en god simmare innan den är slut.
Totalt 300 barn och vuxna är anmälda till simskolan i år. Förutom simundervisning får de lära sig badvett redan från tre års ålder.
– Jag tycker det är viktigt att barnen får lära sig simma i en sjö så de vet vad det innebär. Det är stor skillnad mot att göra det i bassäng. Här är vattnet kallt och mörkt, de ser inte botten. Det blåser och går vågor. Vissa som lärt sig simma i bassäng klarar det inte i sjön. De blir rädda, säger Madelene Larsson.
Hon ser simundervisningen som en livförsäkring. Men det gäller även att kunna hjälpa andra. I simskolans undervisning ingår därför livsräddningskunskap.
Inte bara barn och unga går på skolan. En grupp 40-åringar förkovrar sig också i simning. En av dem är David Söderström som ska avlägga ett dykprov på 16 meter. För att dyket ska vara säkert är han fastsatt i en bälteslina.
– Jag tar emaljmagistern. I det ingår att simma 1 000 meter frisim över sjön. Min dotter lär sig simma så jag började som ett stöd, och så kommer jag att vara bra i vattnet på ålderns höst, skrattar han.
Enligt Christian Söder är det viktigt, men svårt att nå de äldre åldersgrupperna där de flesta drunkningsolyckorna sker.
– De tycker ofta att de kan sjön och känner sig säkra på vattnet. Yngre personer är bättre rustade när olyckan är framme, säger han.