Det är en perfekt dag för att leka i parken. Utanför Årstaparkens förskola har Håkan och Ulrika Mattson precis hämtat sina döttrar Emmy och Agnes Mattsson. De upplever inte osäkra lekplatser som ett problem.
– Jag har inte slagit mig när jag har varit ute och lekt, säger Emmy Mattson.
– Man kan inte vara överbeskyddande, de flesta barn känner sina begränsningar. De lekparker som vi brukar vara i, mest Stadsparken och parkerna i Årsta, tycker vi håller bra kvalitet. Kommunen tar verkligen sitt ansvar, däremot har jag sett att det inträffat cykelolyckor på grund av att gruset fått ligga kvar på vägarna efter vintern, säger Håkan Mattsson.
I Gränbygårdarnas park sitter två mammor och håller ett vakande öga över sina söner som snabba som vesslor klättrat längst upp i klättertornet.
– De flesta olyckor som sker orsakar nog barnen själva när de klättrar runt, säger Ljilja Milicevic.
– Jag har sett hur de varit här och kontrollerat lekplatsen och efter det satte de upp tätare spjälor på klätterställningen, säger Annabell Svärd.
Vesslorna i klättertornet är sju år och heter Kristian Milicevic och Philip Karlsson Svärd. De brukar leka tagare när de är i parken, eller gunga. De berättar att den största gungan är bäst eftersom man kan snurra runt på den. Kristian Milicevic har råkat illa ut några gånger.
– Jag har fått ett rivmärke på ryggen när jag var i klätterställningen där borta, men det kom inte blod. Sedan böjdes handen så här (böjer in hela handen) när jag skulle springa upp för rutschkanan. Men jag kunde fortsätta leka båda gångerna.
Att undvika alla olyckor är omöjligt, men för den som är orolig kan det kännas bra att veta att kommunen har två personer som inte gör annat än att utföra rutinkontroller av lekparker året runt. Varje lekpark besöks en gång i veckan under sommarhalvåret och varannan vecka resten av året. Lekplatser ska naturligtvis vara säkra, men skrubbsår hör till barndomen.