Män i majoritet bland företagarna
Den typiske företagaren i Uppland är man. Han är drygt 55 år och har en gymnasieutbildning. Mest välutbildade är företagarna i Uppsala och flest unga företagare finns i Tierp.
I Heby och Enköping är den manliga dominansen störst, där är nästan nio av tio företagare män.
Inga-Kari Fryklund på Svenskt näringsliv är inte förvånad över den manliga dominansen inom företagarvärlden. En orsak tror hon kan vara att fler kvinnor jobbar inom vård och annan form av offentlig sektor där det inte är vanligt att vara företagare. Mer privat konkurrens inom områden som tidigare sköts av kommun och landsting tror hon kan leda till en mer jämlik könsfördelning bland länets företagare.
- Det är mer sannolikt att fler kvinnor startar företag inom ett område som de känner att de behärskar, säger Inga- Kari Fryklund.
Företagarnas utbildningsnivå varierar en del i Uppland.
Närheten till universitet spelar möjligen roll, för mest välutbildad är man i Uppsala. Där har 44 procent av företagarna en högskoleutbildning. I Tierp är andelen 15 procent. Vanligast är det att företagarna har gymnasieutbildning. I Östhammar har dock var tredje företagare grundskoleutbildning. Sett över hela landet är det en fjärdedel av företagarna som har enbart grundskoleutbildning, 47 procent har gått gymnasiet och 30 procent har en högskoleutbildning.
Hur viktigt det är med en högre utbildning beror på vilken bransch företagaren är i anser Inga-Kari Fryklund.
- I Tierp är det mer hantverkarföretag och då kanske inte en högskoleutbildning är lika självklar som det är för ett bioteknikföretag i Uppsala som avknoppats från universitetet.
Många företagare är äldre, i hela landet är 57 procent 55 år eller mer. I Uppland är också genomsnittsföretagaren +55 år.
Ungefär 30 procent av upplandsföretagarna är 35-44 år och lika stor andel 45-54 år.
I Tierp finns de yngsta företagarna. 12 procent är under 35 år medan 29 procent är + 55 år. I Östhammar däremot är nästan hälften av företagarna över 55 år och endast fem procent under 35 år.
Det är inte lika vanligt som det var förr att barnen tar över föräldrarnas företag. Det tror Inga-Kari Fryklund kan vara en förklaring till att generationsväxlingen dröjer, både bland företagen i Uppland liksom övriga landet.
- Det är jobbigt att bestämma om man ska lägga ned eller sälja till någon utanför familjen och då skjuter man på beslutet.
Däremot lockas fortfarande den yngre generationen av att vara företagare menar Svenskt näringsliv som också ser en förändrad attityd hos de unga gentemot företagandet.
- Förut har vi utbildat oss för att bli anställda. Den attityden har förändrats. Men många ungdomar vill göra flera olika saker i sitt liv. De vill både vara anställda och vara företagare under olika perioder av karriären, säger Inga-Kari Fryklund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!