På Upplandspolisens Facebooksida har man gått ut med information där man rekommenderar besökare till passexpeditionen att välja en annan dag för att slippa köa.
– Det brukar vara många som besöker oss på klämdagen. Många är lediga och passar på och det var därför vi gick ut med informationen. Har man bråttom är detta en dålig dag att välja. Men vi har bemannat upp för att möta söktrycket, alla våra fotostationer är igång, säger Susanne Ljungvik, tillförordnad chef för stöd och service vid Uppsalapolisen.
När UNT besöker passexpeditionen på fredagsförmiddagen är det runt 50 personer som sitter och väntar på att det ska bli deras tur. Far och son Munther planerar en familjeresa till Irland i juni och är ute i god tid för att förnya sina pass.
– Jag var här förra året för att hämta ut ett id. Då var det 80 nummer före mig och jag fick vänta i tre timmar. Nu har vi bara väntat 25 minuter, det är snart vår tur så det känns helt ok, säger Knut Munther.
Pappa Jonny har rakat sig och Knut har fixat håret. Mer stylad än så menar inte de att man måste vara inför fotot.
– Jag är inte så noga, bara man ser att det är jag blir jag nöjd, säger Jonny Munther.
– Jag tycker aldrig att man blir nöjd. Man måste ju se neutral ut och det är svårt att man inte får le, inflikar Knut Munther.
– Man får le med ögonen, svarar pappa Jonny.
Häni Yones passade också på att fixa pass till sin drygt tvååriga son Theodor. De fick vänta 45 minuter, men hade förberett sig väl för att tillbringa tid på passexpeditionen.
– Jag tog med en banan till honom om han skulle bli hungrig. Ett tips är också att ta med telefonen så man kan hålla sig sysselsatt. Det måste ha varit mycket jobbigare för tio år sedan då man inte hade någon telefon.., säger Häni Yones som hunnit med att kolla jobbmailen, DN och tecknade Youtubeklipp i kön.
Blev du nöjd med fotot?
– Det blev underbart! Han är väldigt fotogenique, säger pappa Häni Yones stolt.
En annan som inte heller verkade vara missnöjd med sitt foto var Svetlana Nordström som var på plats för att hämta ut sitt pass.
– Det var helt ok. Jag lägger inte så stor vikt vid hur jag ser ut på fotot. Man ska inte tänka på det så mycket, det är bara ett pass – människan är viktigare än fotot, säger Svetlana Nordström
Trots att det var få som gnällde över sina foton under dagen är det sällan folk brukar bli nöjda med sina passfoton. Enligt reporterns egen erfarenhet är det mer regel än undantag att passfoton oftast visas upp i syfte att få andra att skratta. Att få blir nöjda är också något som Susanne Ljungvik känner igen.
– Många tycker inte att de blir sig lika på fotot. Man är inte van att bli fotad framifrån med neutralt ansiktsuttryck. Sedan man är liten lär man sig ju ofta att man ska skratta på bild, säger hon.
Sedan 2005 behöver man inte längre visa sitt öra på fotot eftersom man övergått till biometriska pass.
– Man läser av ansiktet rakt framifrån. Avstånden till olika punkter lagras sedan i chipet. Vid passkontrollen lägger man sedan passet i en läsare. Vid behov kan man scanna av ansiktet och jämföra med uppgifterna i chipet, säger Susanne Ljungvik.
Om man inte blir nöjd, hur många gånger får man ta om?
– Man får ta om flera gånger. Men vi ser när det blir en bra passbild och tillslut måste man bestämma sig.