Man dog i väntan på hjälp

En funktionshindrad Uppsalabo i 50-årsåldern insjuknade hastigt en kväll i februari. Först efter två timmar lyckades sjuksköterskan få fram nyckeln och ta sig in i mannens lägenhet. Där påträffades han död. Fallet har anmälts till Socialstyrelsen.

Uppsala2004-04-01 00:00
Vid 18-tiden den 5 februari började den funktionshindrade mannen att kräkas. Hans personliga assistent kontaktade en sjuksköterska för att få veta om mannen behövde tillsyn över natten.
Sjuksköterskan gav råd per telefon och sa att hon skulle höra av sig igen klockan 21.30.

Samtal vidarebefordrades inte
Klockan 21 hade kräkningarna blivit mer intensiva. Den personliga assistenten sökte åter kontakt med sjuksköterska via trygghetsjouren.
Men trygghetsjouren, som är en slags larmcentral, vidarebefordrade inte meddelandet utan hänvisade till att det sen tidigare bestämts att en sjuksköterska skulle ringa klockan 21.30.
— Trygghetsjouren ska inte göra medicinska bedömningar. De borde inte sagt att ärendet kunde vänta utan skulle ha förmedlat kontakt med sjuksköterska, säger Gunn-Henny Dahl, medicinskt ansvarig sjuksköterska (mas), som utrett fallet.

Lämnades ensam
Senare under kvällen ringde en sjuksköterska till den personliga assistenten och meddelade att sjukvårdspersonal skulle besöka mannen under natten.
Strax efter klockan 22 gick assistenten hem och lämnade mannen ensam. Han verkade då inte längre akut sjuk.
En sjuksköterska åkte ut klockan 00.30 för att titta till mannen. Han bodde i en vanlig lägenhet och en reservnyckel till hans bostad förvarades på ett vårdboende.
— Instruktioner för hur nyckeln gick att få tag på hade faxats till sjuksköterskan men de följdes inte. Istället letade man efter nyckeln på annat håll, uppger Gunn-Henny Dahl.

Hittades död
Det utdragna letandet medförde att sjuksköterskan kom in i mannens lägenhet först klockan 02.20, nästan två timmar senare än som var tänkt. Då hade mannen avlidit.
På grund av sekretess vill inte Gunn-Henny Dahl uppge dödsorsaken. Men hon säger att den inte hänger ihop med hans funktionshinder samt att dödsfallet kom oväntat.
Frågan är om den tragiska utgången kunnat förhindras om sjuksköterskan snabbare kommit på plats.
Gunn-Henny Dahl hänvisar till mannens läkare för en medicinsk bedömning. UNT har inte lyckats få någon kommentar av honom.
Ärendet har nyligen anmälts till Socialstyrelsen enligt lex Maria.

Fotnot

Assistenter utsatta
— Personliga assistenter är den mest utsatta yrkesgruppen av dem som arbetar med vård och omsorg i kommunerna. De arbetar ensamma och är i många fall unga och outbildade, säger Gunn-Henny Dahl, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Uppsala.
Personliga assistenter har bland annat till uppgift att ta hand om funktionhindrade.
I går satt Gunn-Henny Dahl i möte med chefer som ansvarar för personliga assistenter inom Uppsala kommun. De ska ta fram dokument där det till exempel ska framgå vilka de personliga assistenterna bör kontakta i nödsituationer.
— En rad rutiner behöver införas till stöd för de personliga assistenterna. Det fall som jag anmälde förra veckan enligt lex Maria har medfört att det arbetet snabbats upp, säger Gunn-Henny Dahl.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om