Mammutens arvsmassa kartlagd
Nu har nästan hela arvsmassan hos den ullhåriga mammuten kartlagts. Det är första gången någonsin som större delen av dna-kedjan hos ett sedan länge utdött djur rekonstruerats.
Tack vare att den sibiriska permafrosten bevarat flera exemplar av den ullhåriga mammuten har denna sedan 12 000 år utdöda djurarts arvsmassa kunnat kartläggas.
Foto: Illustration: Steven W Marcus
Kartläggningen har redan lett till spekulationer om att det snart blir möjligt, 12 000 år efter att den sista mammuten vandrade på jorden, att med avancerad genetisk ingenjörskonst återskapa levande mammutar.
- Det verkar inte realistiskt, i vart fall inte än på mycket länge. Men även om det skulle bli möjligt med framtida tekniker har jag svårt att se poängen med att göra det, säger Kerstin Lindblad-Toh vid Broad Institute i USA och gästprofessor vid Uppsala universitet.
Hon är en av forskarna bakom studien, som med avancerad teknik analyserat dna i mångtusenårigt bevarat hår från flera mammutar, som påträffats i den sibiriska permafrosten.
För bara ett år sedan var det något av en sensation att forskare i analyser av samma hårprover lyckades kartlägga de drygt 16 000 dna-byggstenarna i mammutens "energiverk", mitokondrierna.
Nu har delvis samma forskare lyckats med den betydligt svårare uppgiften att fastställa ordningsföljden på mer än 100 000 gånger fler dna-byggstenar från själva kärnan i mammutcellerna. Forskarna har lyckats kartlägga hela 3,3 miljarder att de totalt mer än 4 miljarder dna-byggstenarna i mammutcellerna.
Redan nu visar kartläggningen större skillnader än väntat i dna-kedjan hos de mammutar som undersökts, men större likheter än förväntat mellan dem och deras "kusins", den afrikanska elefantens dna-sekvens.
Till mindre än en procent skiljer sig mammutens dna-kedja från elefantens. Skillnaden mellan människans och vår närmaste nu levande släkting, schimpansens dna-kedja är dubbelt så stor.
- Som jag ser det är det viktigaste att vi nu kan visa att vi har nya, bättre metoder för att kartlägga dna hos utdöda djurarter överhuvud taget, säger Kerstin Lindblad-Toh.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!