– Jag tror att jag städar två timmar i veckan, säger Sofie Nilsson.
– Nej, det måste vara mycket mer. Diskar och plockar är ju det enda jag gör, säger hennes sambo Marcus Söderlind.
De sitter vid det rentorkade köksbordet i lägenheten i Industristaden en torsdagskväll efter hämtning och middagsbestyr. Golven är skinande rena, sängen i sovrummet är hotellbäddad. Det enda som bryter mot ordningen är en liten rosa tornado utan byxor – 4-åringen Thyra.
– Henne får man ständigt plocka efter, säger Sofie Nilsson.
Städning är en ständig källa till konflikter hos många par. Vem gör mest av det obetalda hemarbetet? Vem blir ständigt stående med disken? Och vem är det som alltid tar initiativ till att dammsuga, tvätta och åka till återvinningen?
I fallet Sofie och Marcus fanns det en bra grund för städfred redan när de träffades. Då, för sju år sedan, kom de snabbt fram till att hemmet var en viktig plats för båda. Bägge tycker de om inredning och att ständigt göra små förbättringar av hemmet.
– Jag gillar projekt och har exempelvis byggt en utemöbel, medan Sofie är den som är bäst på inredning, säger Marcus.
– Du gör ju gärna städningen till ett projekt också. En sommar putsade du fönsterna tre gånger för att du inte tyckte att de blev tillräckligt rena. Man kan sätta en trasa i handen på Marcus och så gnider han tills det nästan blir hål i väggen, men jag kan behöva vara den som sätter den där trasan där, säger Sofie.
Deras uppdelning av hushållssysslorna är att Marcus gör majoriteten av handling och disk och Sofie tar all tvätt och städar badrummet. Matlagning har de löst genom en app där de samlat 200 recept som de gillar. På söndagen sätter de sig och bestämmer vilka sju recept de ska laga i veckan.
– Så som jag upplever vardagssysslor är det planering och införskaffandet av mat som tar den stora tiden, det här kretsloppet. Nu med den här appen blir det lätt, och sedan markerar appen vilka varor som ska föras in i inköpslistan.
Storhandla gör Marcus ofta på söndagen tillsammans med Thyra medan Sofie lägger en timme på att skura badrummet. De skinande golven är signerade en liten rund figur som står och vilar i arbetsrummet.
– När jag precis hade fött Thyra tappade jag så mycket hår så man fick inte göra annat än dammsuga. Då köpte vi dammsugarroboten. Den är så fantastisk! Den till och med moppar golven, säger Sofie med ett stort leende.
Dammsugarroboten går på fredagar så att det ska bli fint inför helgen och på söndagar så att det ska vara rent inför veckan. Evighetssysslor som att plocka på golv, plocka disk och torka av bord sker i en slags tyst symbios. Sofie jobbar hemma tre dagar i veckan och då brukar hon ta pauser när hon går och sätter på en tvätt.
Ni verkar vara väldigt överens. Bråkar ni aldrig om städning?
– Vi har nog turen att vi tänker lika. Men visst har vi bråkat om städning. Jag kan tycka att jag blir ensam med all tvätt, det vet jag att jag blivit arg på.
– Ja, men du förbjuder ju mig att tvätta!
Sofie skrattar och erkänner.
– Nu låter det ju som jag är sjuk i huvudet, men jag är väldigt rädd om kläder som jag lagt lite pengar på, så då vill jag inte att de råkar gå i en maskin på 60 grader och sedan torktumlas.
Men de är medvetna om att ämnet är känsligt och vet kompisar som bråkat mycket om städning.
– Ett par vi känner städar alltid på torsdagar och så tar de ett glas vin efteråt. Det tycker jag är en bra grej. Ett annat par bråkade om städning och löste det genom att köpa städhjälp, säger Sofie.
Båda kommer från hem med ganska traditionella könsroller. Arbetarklasshem med mammor som både jobbade och gjorde det mesta av hushållssysslorna.
– Vi var tre bröder som växte upp i villan i Storvreta och mamma gjorde väldigt mycket för oss. Vi fick städa våra egna rum, det var det vi gjorde. Och så gick det i arv från äldsta till den yngsta sonen att klippa den stora gräsmattan, säger Marcus.
– Min mamma var väldigt noga med städning. Jag och min syster fick sköta disk och gå ut med sopor, och gjordes det inte fick vi avdrag på veckopengen, berättar Sofie.
Nästa generation städning far fram på vardagsrumsgolvet i en lek med fyra fingerdockor. Än så länge är hennes liv en lek långt bort från maskiner med mörk tvätt i 40 grader.
– Men faktum är att Thyra faktiskt lär sig städa på förskolan. När de städat så belönas de med att pedagogerna ritar en städstjärna på deras händer, säger Sofie.