"Man får inte ihop det!"
Så skriver en mamma i Facebookgruppen "Mammor i Uppsala" om hur semestern ska räcka till sportlovet. "På skolan där mitt barn går finns inget fritids under lovet! WTF!", skriver en annan.
Skolbarn är lediga cirka 80 dagar på ett år om man räknar ihop alla lov. Föräldrar är lediga mellan 25 och 30 i genomsnitt. Ekvationen går inte ihop.
– För mig är sportlovet ångest och stress.
Det säger Andrea Säterholm Vessman som har två barn med NPF-diagnoser och ett tredje som utreds. På grund av diagnoserna fungerar det inte med fritids för hennes barn, så för att få ihop tillvaron jobbar hon halvtid så att hon kan ta hand om barnen på eftermiddagarna. Hon och hennes man jobbar som lokalvårdare och kan med andra ord aldrig arbeta hemifrån.
– På sportlovet får vi hjälp fyra timmar av farmor på förmiddagen när jag jobbar, sedan är det upp till mig att hålla dem sysselsätta resten av dagen. Ofta är de uttråkade, men samtidigt vill de inte göra så mycket.
Andrea Säterholm Vessman och hennes man har fem veckors semester per år och den sprider de ut på sommaren så att barnen ska kunna vara lediga hela sommarlovet. Det innebär att hon har ledigt först och sedan han. Någon gemensam semester har de inte.
– Det är tråkigt att man inte kan göra saker tillsammans hela familjen, men man får göra det som situationen kräver. Eftersom jag bara jobbar halvtid har vi bara råd med någon längre utflykt per år och då lägger vi den på sommaren.
Anna Haapaniemi lever ensamstående med sin 6-åriga dotter Miyo som går i förskoleklass. Miyo kan bara vara ledig när Anna är ledig, vilket är 31 semesterdagar om året.
– På förskolan upplevde jag inte att det var jättemånga som åkte bort på sportlovet. Men nu i förskoleklass på höstlov och jullov var det mer tydligt att många var lediga när min dotter var på fritids.
Anna Haapaniemi är beredd på att den sociala stressen runt sportlovet kommer att öka ju äldre hennes dotter blir.
– Hon har redan börjat fråga "varför ska jag vara på fritids när ingen annan ska det?" Så då ordnade jag att hon får gå på halvdagsläger med gymnastik och så får hon vara på fritids på eftermiddagen. Vi har aldrig åkt på en sportlovsresa som jag gjorde när jag var liten. Jag är lite rädd att hon snart kommer börja fråga varför inte vi gör som så många andra.
På Uppsala kommun säger kollektivavtalet att medarbetarna har 25 dagars semester per år och efter att de fyllt 40 får de en vecka till. Efter 50 får de ytterligare två semesterdagar.
– Min upplevelse är att det är färre som är lediga på sportlovet än tidigare. Förr var ju sportlovet som en industrisemester och nästan alla skulle vara lediga, säger Anna Bittner som är HR-direktör på Uppsala kommun.
Men Uppsala kommun försöker möjliggöra att de som vill får vara lediga på sportlovet.
– Vi lägger inte obligatoriska möten just under lovveckorna. Men vill man åka skidor måste man åka då, för skolorna har blivit stränga med att ge barnen ledigt andra veckor än just den, säger Anna Bittner.
Även i Region Uppsala har man sex veckors semester efter att man fyllt 40. De som inte jobbar på schema har stor flexibilitet kring när och var de jobbar. Det ska vara möjligt att jobba från fjällstugan eller hemifrån enligt Sofia Birk, HR-direktör på Region Uppsala.
– Det viktiga är att man sköter sina arbetsuppgifter. Om man har barn varannan vecka ska man kunna jobba mer när man inte har sina barn och mindre när man har dem, säger Sofia Birk, HR-direktör på Region Uppsala.
Men detta funkar ju inte om man jobbar som sjuksköterska på akuten?
– Arbetsgivaren försöker bevilja semester så långt det är möjligt utifrån verksamhetens behov. Vad gäller livspusslet kan vissa tycka att det är en fördel att till exempel jobba nätter för att kunna hämta barn.
På teknikkonsultföretaget Rejlers behöver de anställda konsulterna timredovisa sin arbetstid, trots det har de möjlighet att planera jobbet så att de kan jobba hemma mer, vilket underlättar för att kunna ta hand om sportlovslediga barn.
Jenny Korinth är gruppchef på Rejlers och tidigare kontorsansvarig och har själv två barn som är 9 och 12.
– Jag kan tänka att jag inte ger mina barn de skidsemestrar jag fick som barn, men vi försöker hitta på andra roliga aktiviteter. Och jag tror att det är lätt att man som förälder ställer för höga krav på sig själv för att följa normen.