Jag möter upp Evelina Rooney utanför idrottshallen vid Björkvallsskolans fritidsgård. Hon har två barn som går i högstadiet. Hon är medveten om drogproblematiken.
– Jag är inte förvånad tyvärr. Jag pratar med mina barn om de här grejerna också och jag vet att de ser och hör saker och blir exponerade... så tyvärr är det nog så, säger Evelina Rooney.
– Det är klart man som förälder är orolig. Det tror jag är självklart. Det skulle ju vara en förälders värsta mardröm att ens barn fastnar i drogmissbruk.
Hur stort tror du problemet är?
– Jag tror att det förekommer ganska frekvent och mer än man som förälder anar. Det beror dels på lättillgängligheten som finns idag och som inte fanns på samma vis tidigare. Det är bara att gå in på Snapchat eller Instagram eller vad som helst och få tag på droger på ett läskigt enkelt sätt, det tror jag är en anledning.
Oscar Diös har barn både på Kunskapsskolan och Gottsundaskolan.
– Jag har läst och hört talas om problemet senaste åren. Det snackas lite grann om det och alla föräldrar blir mer vakna när man har barn i den här åldern. Man är mer observant och noga och angelägen om att det inte ska bli massa strul.
Vad kan man som förälder göra?
– Jag tror på en nolltolerans att prova droger, tveklöst. Det är att föregå med gott exempel. Men barnen vill göra revolt och inte vara som sina föräldrar. Men i grunden tror jag ändå de tar vid och ser på hur vi föräldrar är och säger om saker och ting. Jag är supertydlig med att det är riktigt, riktigt illa och värdelöst. Det är verkligen en "no no", säger Oscar Diös.
Gabriella Ekström Filipsson är rektor vid Stordammens skola i Sävja där man jobbar för att motverka problemet.
– Jag tror att förebyggande arbete och information är oerhört viktigt. Vi har en elevhälsoplan/likabehandlingsplan med rutiner för hur vi gör när vi är oroliga för en elev och när vi till exempel behöver göra en orosanmälan till socialtjänsten. Alla mentorerna samarbetar med elevhälsoteamet, där kurator ingår om hur vi arbetar på skolan.
Har ni några speciella insatser mot det här problemet?
– Vi har haft utbildningsföreläsningar för vårdnadshavare och vi har bjudit in ungdomsjouren för att informera vårdnadshavare och elever. Just nu samarbetar vi med ungdomsjouren i ett skolprojekt för att fånga upp och stötta elever som är i riskzonen, säger hon.