Förra årets skörd var lägre än normalt i hela landet, 4,3 miljoner ton spannmål jämfört med året innan, då drygt 5,2 miljoner ton spannmål skördades.
Den främsta orsaken till 2010 års dåliga skörd var den stränga vintern som gick hårt åt höstgrödorna.
I år har inte utvintring av höstsådden varit det stora problemet, trots att även den gångna vintern var sträng. I stället är det torkan som gör skördeläget svårt, och då framför allt i Uppsalatrakten.
– Ut mot kusten i Uppland har spannmålen klarat sig bättre, men man får gå söder om Stockholm och upp i Gävleborg för att komma upp i normala skördar. Det är den uppfattning jag har efter att ha rest runt en del i regionen, säger Håkan Fredriksson, styrelseledamot i LRF:s Mälardalsregions styrelse, med lantbruksföretag i Vänge nordväst om Uppsala.
Att det kommit en del regn den senaste tiden hjälper inte skördeläget:
– Det behövdes regn i våras när säden skulle gro, hade det kommit tidigare skulle det kanske ha hjälpt men nu är det för sent, säger Sture Johansson, ordförande i Mälardalsregionens styrelse.
Han driver lantbruk i Sala, och där är skördeprognosen betydligt bättre än i Uppsalatrakten.
För Sverige totalt räknar Lantmännen med att spannmålsskörden ska bli betydligt bättre än förra året, lika stor som 2009, 5,2 miljoner ton.
– Men det är inte bara en effekt av att höstgrödorna klarade den här vintern bättre. Det beror också på att större arealer har såtts. Det i sin tur kan säkerligen förklaras med att spannmålspriserna låg högt för ett år sedan, och då var det flera lantbrukare som såg en möjlighet att få lönsamhet i större odlingsarealer, säger Stefan Atterhall, chef för odlingsenheten på Lantmännen.
Världsmarknadspriserna på spannmål fortsatte att ligga högt fram till för 6-7 veckor sedan, därefter har de sjunkit. En förklaring till det är att Ryssland beslutat ta bort exportförbudet på spannmål.
Det är inte ovanligt att lantbrukarna tecknar säljavtal för sin spannmål, och de som tecknat avtal till de tidigare, högre priserna, påverkas inte av de nu sjunkande världsmarknadspriserna.
– Det varierar väldigt hur odlarna väljer att sälja spannmålen, och när de säljer den. Jag har inga siffror tillgängliga som visar fördelningen mellan förhandsavtal och försäljning vid eller efter skörd, säger Stefan Atterhall.