Mål saknas för sexualkunskap

Sex- och samlevnadsfrågorna faller mellan stolarna när de ska bakas in i andra ämnen. Det menar RFSU i Uppsala.

Shanice Nilsson, Emma Engvall, Alexandra Larsson och lärarinnan Katarina Lindberg

Shanice Nilsson, Emma Engvall, Alexandra Larsson och lärarinnan Katarina Lindberg

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2008-09-13 09:00
En rund­ringning som UNT gjort visar att nästan alla ­kommunala gymnasier saknar mål för ­sexualundervisningen.
UNT kunde i fredags berätta att klamydiafallen i Uppsala län har fyrdubblats de senaste tio åren. Ett sätt att arbeta med problemet är genom skolans sex- och samlevnadsundervisning. Men den är för dålig, anser de skolsköterskor som UNT pratade med då. Och Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, i Uppsala håller med.
- De många förfrågningar som RFSU får om att komma ut i klasser och informera visar att det finns en okunskap hos lärarna och en känsla av att inte räcka till. I dagsläget har vi inte informatörer så att det räcker för att täcka efterfrågan, säger Katarina Lindberg som är vice ordförande för RFSU i Uppsala.

Enligt gymnasieskolans läroplan är det rektorns ansvar att eleverna får kunskaper i sex och samlevnad. Men sex och samlevnad är inget eget ämne och det finns därför ingen kursplan, utan frågorna ska integreras i den övriga undervisningen.
- Faran är att det faller mellan stolarna, säger Katarina Lindberg.
Att läsa om sex och samlevnad är heller inte obligatoriskt på lärarutbildningen. Ämnet finns som valbar kurs, men bara sex procent av de nyexaminerade lärarna har kompetens att undervisa i det, visar en studie som RFSU gjorde år 2004.
En rundringning som UNT har gjort till Uppsalas kommunala gymnasieskolor visar att nästan ingen skola har satt upp egna mål för vad sex- och samlevnadsundervisningen ska innehålla, hur mycket tid den ska ägnas eller vad eleverna förväntas kunna när de lämnar gymnasiet. Det är heller inget som skolorna måste göra, men det är ett sätt att försäkra sig om att undervisningen blir av.

Det tiotal rektorer som UNT har pratat med berättar att undervisningen bland annat integreras i ämnena naturkunskap och samhällskunskap. Men hur det går till mer exakt, har få rektorer svar på.
- Det är upp till de olika lärarna och arbetslagen, precis som i alla andra ämnen, säger rektor Christer Rosell på Fyrisskolan.
- Man måste komma i håg att det finns flera hundra mål av den här typen i skolan som vi ska klara. Men ingen klarar alla mål så man måste välja, säger rektor Olle Bergh på Rosendalsgymnasiet.
@3a Text ui:Men trots att konkreta mål saknas och rektorerna ofta inte vet exakt hur den undervisningen bedrivs, är rektorerna säkra på att eleverna får de kunskaper de behöver.
De litar på att lärarna klarar av uppgiften. Och tror också att de särskilda temadagar som många skolor ordnar fyller en viktig funktion. Då kan till exempel RFSU eller en barnmorska bjudas in för att tala om sex och kärlek.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om