''Maktrabatter'' drabbar småföretag
Längre kredittider blir allt vanligare inom näringslivet. Större företag kräver att mindre företag accepterar betalningstider på flera månader. Det kallas för "maktrabatt, säger Fredrik Alpin, regionchef på Företagarna i Uppsala.
Enkäten visar att fyra av tio företag (med upp till 49 anställda) har kunder som ändrat avtalad betalningstid. Hälften av dessa företag har fått likviditetsproblem.
Sammanlagt 14 procent av företagen har numera i snitt 40 dagars betalningstid på de fakturor som skickas ut till kunderna.
— På kort sikt är det småföretagen som får betala för de kostnadsökningar som längre betalningstider innebär. På längre sikt kan det bli konsumenterna som får betala de extra kronorna, säger Fredrik Alpin.
Förändrade villkor
Enligt lag är det 30 dagars kredittid som gäller om man inte har kommit överens om något annat.
Under de senaste åren har dock villkoren förändrats. I dag lever många företag med betalningstider på 40, 60 eller till och med 120 dagar.
För de stora företagen är långa betalningstider inget problem. Men för mindre företag som inte kan ställa samma krav på sina leverantörer kan det innebära en ökad ekonomisk risk.
— Du får betala innan du själv har fått betalt. För att kunna göra det måste du vara ekonomiskt stark. Annars tvingas du antingen öka dina lån eller begära ett kapitaltillskott av ägarna, säger Per Hammar, revisor på KPMG i Uppsala.
Rävsax
Små företag som levererar varor eller tjänster till ett större bolag har ofta inga andra möjligheter än att rätta sig efter de nya affärsförutsättningarna.
- På papperet går det att slå näven i bordet och kräva dröjsmålsränta efter 30 dagar. Men om det lilla företaget drar saken vidare, hur många fler ordrar blir det då?, säger Fredrik Alpin.
UNT berättade i fredags om elektronikföretaget Note i Norrtälje som har gått ut till sina leverantörer och begärt att få 120 dagar, fyra månader, på sig att betala fakturorna.
Enligt Notes vd Mats Hultin är åtgärden en anpassning till internationella förhållanden.
På Ericsson, ett av landets internationella storföretag, vill man inte berätta om hur betalningsvillkoren för leverantörerna ser ut.
— Vi kommenterar aldrig enskilda leverantörsvillkor, säger Ola Rembe, presstalesman på Ericsson.
Kostar
Företagarna hävdar att längre betalningstider leder till minskad ekonomisk säkerhet för de små företagen.
— Att öka krediten kostar pengar. Det blir ett negativt glapp som gör att den lille företagarens marginaler naggas i kanten, säger Fredrik Alpin.
Han tror dock att systemet med längre betalningstider är här för att stanna.
— Därför vill vi se en regelförändring när det gäller momsinbetalningar. I dag betalas momsen in varje månad. Om längre betalningsvillkor är en trend så borde även momsreglerna anpassas efter det, säger Fredrik Alpin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!