Mäklarkamp i Uppsalamonopol

Vill du köpa Luthagsesplanaden och Västra Ågatan och sedan ta ut höga hyror av motspelarna? Nu har du chansen. UNT:s reporter Hannah Davidsson spelar en omgång Uppsalamonopol med två av stans mest spelsugna mäklare.

Martin Jansson och Mathias Lindström gör upp med UNT:s reporter.

Martin Jansson och Mathias Lindström gör upp med UNT:s reporter.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2011-08-15 18:55

I Uppsalaversionen av ett av världens mest spelade brädspel kan man köpa Drottninggatan och Resecentrum i stället för Stockholmsversionens Norrmalmstorg och Valhallavägen. Men åka i finkan, betala skatt och ta ut ockerhyror kan man fortfarande.

UNT bestämde träff med två Uppsalamäklare, Mathias Lindström från Riksmäklaren och Martin Jansson från Widerlöv & Co, för att reda ut hur mycket spelet överensstämde med verkligheten. Det första som slår dem är att tre av Uppsalas största och mest välkända fastigheter saknas från spelplanen.
– Domkyrkan, Slottet och Carolina Rediviva skulle vara värt mest pengar. De är också väldigt typiska Uppsalafastigheter, säger Mathias Lindström.
Martin Jansson upptäcker att ett annat populärt ställe saknas.
– Gränby centrum tycker jag skulle vara med. Det är en tung grej för många Uppsalabor.

Nästa diskussion rör stadens mest välbesökta shoppinggata, Kungsängsgatan. Den är värd 60 Monopolpengar, medan den hårt trafikerade Kungsgatan är värd 350.
– Så skulle det inte se ut i verkligheten, säger Martin Jansson.
Saluhallen saknas också på spelplanen, även om ingen av mäklarna anser att fastigheten tvunget behöver vara med. Men Saluhallen är intressant eftersom det faktiskt är till salu på riktigt. Fastigheten har nyligen värderats till 30 miljoner kronor.
– I spelet skulle Saluhallen nog hamna i samma prisklass som Flustret, säger Mathias Lindström.
En sak sticker Mathias Lindström i ögonen. Studenternas IP är nämligen rätt saftigt övervärderat.
– Det måste satsas mer för att det ska vara värt de här pengarna, både på fastigheten och på klubbarna, säger han.

Men nu är det dags att testa spelet och vi väljer att spela på tid. Martin Jansson går därför ut hårt. Hans taktik är att köpa fastigheter så snabbt som möjligt för att kunna bebygga dem och börja pressa sina motståndare på höga hyror. Mathias Lindström är mer reserverad.
– Jag hinner bygga om jag vill, säger han och ser lurig ut. Fastigheter som Vattentornet tackar han bestämt nej till att köpa. Han har redan räknat ut att det inte lönar sig.

När spelet avbryts efter en svettig och hetsig halvtimme är det Mathias Lindström som leder, och först då avslöjar han sin taktik.
– Min strategi var att inte bygga för tidigt och i stället bygga på dyrare gator för att kunna ta ut maximal hyra. jag var tvungen att ha lite is i magen, men det gick ju vägen, säger han.

Påminner spelet om hur det är att sälja och köpa fastigheter på riktigt?
– Nej, det gör det inte, ungefär lika mycket som Cluedo är likt polisyrket. Däremot kanske inslaget av taktik även återfinns på bostadsmarknaden, säger Martin Jansson.

Fakta Monopol

Sällskapsspelet Monopol är ett av världens mest populära sällskapsspel, enligt företaget Hasbro som äger rättigheterna. Spelet släpptes 1935 av amerikanska Parker Brother och introducerades i Sverige 1938.

Spelet går ut på att köpa och bebygga de gator och torg som finns på spelplanen, samt att plocka pengar från sina motspelare genom att ta ut hyra. För att försätta de andra i konkurs och vinna krävs det både tur och en genomtänkt strategi.

Spelet har under perioder anklagats för att sprida kapitalistiska idéer, under till exempel 70-talet var det många föräldrar som inte ville köpa spelet till sina barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!