Det var mer nederbörd än vanligt under maj månad. Det normala är 33 mm, medan det i Uppsala var 54,8 mm.
– Det var dock bara under några få dagar det regnade mycket i Uppsalatrakten. Det kom väldigt mycket den 1 och den 23 maj, vilket innebär att i stort sett all nederbörd kom under endast två dygn, säger Hans Bengtsson på SMHI.
Den ovanligt stora nederbörden har bidragit till att maj också har varit en ovanligt myggig månad i Uppsala.
Men trots den stora nederbörden har det varit risk för både gräs- och skogsbränder. Detta för att regnskurarna, som tidigare nämnt, kommit i sjok och att det därför varit långa väldigt torra perioder.
– Från den 3 till den 22 maj var det obetydligt med nederbörd. Dessutom är maj en månad då snön smälter och det gör att fjolårets torra gräs kommer fram. Detta gör att risken för bränder ökar, säger Hans Bengtsson.
Och lagom till att valborgsfirandet, som vi förknippar med eld, var över kom snön till Uppsala.
– Den 2 maj föll det snöblandat regn, och natten till den 3 kom det ren snö då det var nollgradig temperatur. Dock var det inte så mycket att det låg kvar på morgonen. Det är heller inte något exceptionellt att det snöar i maj, även om det är relativt ovanligt, säger Hans Bengtsson.
Något som skiljt Uppsala från andra städer i Sverige är frånvaron av både åska och blixtar.
– Det var lite åska den 19 maj. Men på andra håll i landet har det varit gott om både åska och blixtar, men inte i Uppsala.
Medeltemperaturen under maj var 10,5 grader, vilket är en stor skillnad gentemot förra året då medeltemperaturen i Uppsala under maj var 15,9 grader. Fjolårets medeltemperatur under månaden är dock den högsta sedan mätningarna började 1840.
– Förra maj var det extremt varmt i hela landet. I år har temperaturen varit normal. Uppsalas medeltemperatur på 10,5 är väldigt nära det normala som är 10,4 enligt referensperioden. Att det låter lågt innebär att referensperioden är 1961-1990. Nästa referensperiod kommer vara 1991-2020 och den kommer ha en betydligt högre medeltemperatur, säger Hans Bengtsson.
Varken blåst eller sol är något som har utmärkt Uppsala.
– Det har varit några blåsiga dagar, men inga stormar. Antalet soltimmar har varit 254, vilket innebär att det varit lite mer mulet väder i Uppsala eftersom 276 är det medeltemperaturen för landet i stort. Det är dock väldigt långt från förra årets soltimmar som var så många som 425.