I El Salvador börjar odlingen av majs i maj. Det tar drygt två månader och sen är majskolvarna färdiga för skörd. Under skörden passar byborna på att fira med en majsfestival, Festival de Maiz.
Festivalen sker i byar ute på landet. Hela byn firar, och ofta kommer även besökare från storstäderna. Det finns en marknad där man säljer många olika majsrätter. Det finns uppträdanden med folkdans och sång. Helt enkelt en stor fest – där alla får vara med.
Den festen – med all färg, smak och gemenskap den innebär – saknar salvadoranerna i Märsta. Därför beslöt de att ta hit traditionen. Den 25 september, klockan 17-1, är det andra gången Festival de Maiz äger rum i Cabinen på Forum i Märsta. Festen är öppen för alla.
Salvadoranska föreningar i Märsta, Linköping och Norrköping kommer att hjälpas åt när det gäller majsrättsutställningen. På utställningen kan man bland att köpa den kända salvadoranska rätten, Pupusa, en rund tortilla fylld med till exempel fläsk, ost och grönsaker. Det finns Atol som är som välling, fast gjord av majs.
– Och en av favoriterna, Tamal de lote, som är så svårt att göra, säger Cecilia Martinez från föreningen.
När Sigtunabygden besöker föreningens dansrepetition på Sagaskolan i Valsta finns sex ungdomar och två vuxna på plats. Dansarna bär folkdräkter. En dansstil som de visar är Xuc, som på 1940-talet blev El Salvadors nationaldans.
– Och just den här låten som vi dansar nu handlar om kaffeplockning. Egentligen bör vi ha stora flätade korgar och säckar. Men eftersom vi inte har dem i Sverige så får vi bara låtsas bära dem, säger Cecilias son, Adolfo Martinez, 19.
Han har aldrig sett en riktig festival de maiz, förutom det man kan se på youtube.
– Jag är mycket intresserad av El Salvadors kultur. Det är våra rötter. Nu är jag långt ifrån det, och vill komma närmare genom att intressera mig för dess traditioner, säger Adolfo som älskar att dansa alla sorters latinamerikanska danser, framför allt salsa, merengue, cumbia, sux och poblana.