– Äldreomsorgen kommer alltid ligga mig varmt om hjärtat. Men partipolitiska bråk får inte stå i vägen för det kvalitets- och trygghetsarbete som måste genomföras. Därför avgår vi, sa Tobias Smedberg (V) i det pressmeddelande som på tisdagsmorgonen skickades ut.
I en extern granskning som gjorts av kommunens agerande under och efter våldtäktsskandalen fick ansvariga politiker mycket hård kritik. Kommunrevisionen beslutade utifrån den granskningen enhälligt att nämnden inte bör beviljas ansvarsfrihet.
I förra veckan avgick ledamöterna i oppositionen – M, KD, L, C och SD. Men beskedet från styret var att man inte kommer avgå – trots den hårda kritiken. Men nu ändrar man sig alltså.
Samtliga ledamöter från S, V och MP väljer att kliva åt sidan. Nya ledamöter kommer att utses på kommunfullmäktiges nästa möte 28 april.
Enligt Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande och högsta ansvarig politiker i Uppsala kommun, har det varit varje enskild ledamots beslut att avgå. Men diskussionen har först inom de rödgröna partierna som styr.
– Det här är förstås tråkigt, men vi tycker att det här är rätt sak att göra i den här situationen.
De rödgröna har menat att det varit att ta ansvar att stanna kvar och se till att rätta till de allvarliga bristerna. Men det gick till slut inte att hålla den linjen, säger Erik Pelling.
– Trycket har blivit hårt på att avgå och då är det det man behöver göra. Det har blivit politiska låsningar. Därför har vi landat i att det rätta är att välja nya ledamöter som kan ha fokus på förbättringsarbetet.
Det är möjligt för partierna att välja in samma ledamöter i äldrenämnden igen. Men det kommer inte S att göra, enligt Pelling.
– Vi tror inte det vore bra i den här situationen.
Även om ledamöterna i nämnden valt att sitta kvar hade de kunnat behöva avgå redan på måndag, när kommunfullmäktige sammanträder. I fullmäktige sitter Utvecklingspartiet Demokraterna (UP) som tungan på vågen: de hade kunnat avgöra en omröstning huruvida äldrenämndens ledamöter skulle beviljas ansvarsfrihet. Oppositionen ville fälla nämnden och UP:s två mandat skulle ge majoritet.
– Vi tycker att det är jättepositivt att majoriteten beslutat att avgå. Fokus måste ligga på att förbättra äldreomsorgen, nu går för mycket energi till annat, säger Stefan Hanna (UP), som uppger att han under påskhelgen fört diskussioner med Erik Pelling och Tobias Smedberg.
Har du sagt till dem att ni tänkte rösta på kommunrevisionens förslag att inte bevilja ansvarsfrihet?
– Vi har varit tydliga med vad vi skulle ha för ställningstagande. Jag tycker att revisionens utlåtanden alltid ska tas på stort allvar.
Tobias Smedberg uppger dock att UP:s inställning inte haft någon betydelse i beslutet att avgå:
– Det har inte spelat någon roll för mig hur folk tänkt rösta i fullmäktige. Vi behöver avgå eftersom vi inte längre kom framåt.
Ehsan Nasari (C) tycker att Tobias Smedberg är ute och cyklar när han skyller på politiskt bråk.
– De vill sätta bilden av att vi vill göra partipolitik av det här. Det är alldeles för enkelt. Vi har hela tiden försökt vara konstruktiva. Sanningen är att det här är det mest allvarliga som hänt i Uppsala och att den rödgröna majoriteten inte har skött det här bra. De får skylla sig själva, säger Ehsan Nasari.