Majoriteten som begår självmord har sökt hjälp

65 procent av dem som begick självmord under 2012 och 2013 i Uppsala hade sökt vård hos psykiatrin. Flera avslutade sitt liv bara dagar efter att de skrivits ut. Vissa begick självmord medan de var inlagda.

Uppsala2014-11-04 06:01

Få saker i samhället är lika tabu som självmord. De flesta av oss pratar sällan om det. Medierna skriver aldrig när det sker. Men varje år tar i snitt 1 600 personer i Sverige sitt liv, vilket är fem gånger fler än antalet människor som dör i trafikolyckor. Bland män i åldern 15-44 år är det till och med den vanligaste dödsorsaken.

Under 2012 och 2013 tog totalt 130 människor i Uppsala län sina liv vilket är en ökning från föregående år. 65 procent av de personerna hade varit i kontakt med psykiatrin. Nästan en tredjedel under de tre sista månaderna av sitt liv.

– När jag hör det tänker jag att det är bra att de har sökt vård. Det ska man göra om man mår dåligt. Tyvärr är det så att många patienter upplever att de inte har blivit lyssnade på av vården. Att deras problem inte tas på tillräckligt stort allvar, säger Ludmilla Rosengren som är läkare och KBT-terapeut tillika ordförande i den ideella organisationen Suicide zero.

Ludmilla Rosengren har själv förlorat en dotter som tog livet av sig endast 14 år gammal när hon hade en obevakad permission fårn barn- och ungdomspsykiatrin i Uppsala. Hon har själv också arbetat inom Hon har själv också arbetat inom Uppsalas psykiatri men slutade för några år sen på grund av organisationen enligt henne inte fungerar. Ludmilla Rosengren är dock noga med att poängtera att hon inte vill skuldbelägga sjukvårdspersonal för problemen.

– Min upplevelse är att det är en resursfråga för att ju färre personer som finns på en avdelning, och ju mer krav det är på dokumentation, desto mindre tid finns det till patienterna. Och det är förskräckligt.

Sedan 2006 måste vården göra en Lex Maria-anmälan om en patient begått självmord inom fyra veckor efter att han eller hon haft kontakt med vården.

UNT har gått igenom samtliga sådana Lex Maria-anmälningar från 2012 och 2013. Det är tung läsning. Såväl män som kvinnor har tagit livet av sig under permission eller precis efter att de skrivits ut från psykiatrin. Några har begått självmord efter att de inte fått träffa läkare på grund av semestertider eller lång väntetid. Det finns fall av patienter på beroendepsykiatrin som har smugglat in droger och tagit överdoser när de varit inlagda. Två självmord inträffade kort efter flytten till Psykiatrins hus. En man tog livet av sig inne på sitt rum. Händelsen ledde till att en riskanalys av inredningen inleddes. Men under tiden den analysen pågick tog ytterligare en patient livet av sig på samma sätt.

–  Jag känner inte till detaljerna av dessa händelser, men det låter tragiskt. Sådana självmord kan förmodligen förebyggas till en stor uträckning med noggrann planering baserad på tidigare erfarenheter och forskning, säger Gergo Hadlaczky, forskare i suicidprevention vid NASP, Karolinska institutet och Stockholms Läns Lansting.

Men det absolut viktigaste och effektivaste sättet att förebygga självmord är enligt honom att samhället och vården tidigt upptäcker och stödjer personer med psykisk ohälsa. Han gör en jämförelse med bröstcancervården.

– Psykisk sjukdom kan vara dödlig. Och det är även bröstcancer, men vi har varit otroligt duktiga på att minska dödligheten i bröstcancer, delvis för att vi har ett väl utvecklat system för att upptäcka den. Hittar man en tumör när den fortfarande är liten är chanserna mycket goda att man tillfrisknar helt, men om tumören hunnit växa och sprida sig, ökar risken för att man inte överlever, säger han och fortsätter:

– Likadant fungerar det med psykisk ohälsa. Flera av dem som tagit livet av sig trots att de haft kontakt med psykiatrin hade säkert levt om de fått hjälp tidigare.

#3av4

Ge inte upp!

Många av dem som överlevt ett självmordsförsök ångrar sig och undrar hur de någonsin kunnat vela dö. Om du har självmordstankar måste du söka hjälp. Hit kan du vända dig:

Akuttmotagningen för vuxenpsykiatrin vid Akademiska sjukhuset 018 611 25 00

Akuttmotagningen för barn– och ungdomspsykiatrin vid Akademiska sjukhuset 018 611 25 29

Nationella hjälplinjen: 020 22 00 60, alla dagar 13–22.

Riksförbundet för Suicid Prevention: 08 34 58 73, varje dag 19–22

Ta hjälp av UNT:s experter

Mår du psykiskt dåligt men vet inte hur du ska få hjälp? Eller känner du någon som lider av psykisk ohälsa och vill ha tips på hur du kan hjälpa dem? Hör av dig till UNT:s expertpanel bestående av erfarna läkare och psykologer och få svar och stöd kring psykisk ohälsa! Frågorna och svaren kommer att läggas ut på unt.se. Du kan vara anonym. Du kan skriva in din fråga till våra experter direkt på unt.se/treavfyra eller mejla till 3av4@unt.se

UNT vill tillsammans med dig verka för att bryta tabun kring psykisk ohälsa och påminna varandra om att det aldrig är för sent att få hjälp! Dela med dig av dina erfarenheter i sociala medier under #3av4 eller mejla 3av4@unt.se.

Så många hade sökt hjälp

År 2012 och 2013 tog sammanlagt 130 människor sina liv i Uppsala län. Totalt sett hade 65 procent av dem varit i kontakt med psykiatrin.

* 53 procent hade varit i kontakt med psykiatrin inom ett år från dödsdatumet, varav 30 procent högst tre månader innan dödsdatumet.

* 12 procent hade varit i kontakt med psykiatrin drygt ett år innan dödsdatumet.

* 35 procent hade aldrig varit i kontakt med psykiatrin. Huruvida de människorna hade varit i kontakt med primärvården framgår inte av statistiken.

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om