– Man brukar säga till tjejer att ”gå inte ut så avklädd och gå inte ute själv när det är mörkt”. Men det är faktiskt så att de flesta våldtäkterna begås i hemmet, säger Carina Ekström, ideell medarbetare på Tjejjouren Idun.
Bakom BRÅ:s statistik om 23 brottstillfällen 2012 döljer sig sex anmälningar, enligt Närpolisen i Sigtuna. Bortsett från rekordåret 2010 med 72 ärenden har det aldrig anmälts så många barnvåldtäkter och bara sju av landets 290 kommuner hade fler fall.
Det kom in 367 chattsamtal till Tjejjouren Idun i fjol, vilket är en ökning med 154 samtal sedan 2011. Många av chatterna handlade om våldtäkter.
Carina Ekström menar att förövaren oftast är en vuxen person som är välbekant för barnet och ibland även anhörig.
– Att bli utsatt i hemmet gör saken sju resor värre. Det är där man ska vara trygg, säger hon.
Enligt Carina Ekström kan detta bland annat leda till skamkänslor, självskadebeetende, problem med nära relationer och en negativ kroppsuppfattning. Hon berättar att många sexualbrottslingar också själva har blivit utsatta för sexuellt våld som barn utan att ha fått möjligheten att bearbeta det.
– Vi borde bli bättre på att hitta alternativa behandlingar för pedofiler och hur vi behandlar dem efter sonat straff. Jag tror att det skulle kunna finnas mycket mer hjälp för dem om man vågade.
Hon anser också att samhället måste bli bättre på att informera ensamkommande flyktingbarn om deras rättigheter samt nå ut till utsatta killar. Enligt BRÅ anmäldes fyra våldtäkter av pojkar under 15 år i Sigtuna i fjol. Carina Ekström tror att könsnormer gör att mörkertalet är extra stort där. Samtidigt är hon självkritisk till att Tjejjouren Idun är just en tjejjour.
– Vi vill bli en ungdomsjour, det är vår framtidsvision.