Enligt lagen måste kommuner erbjuda barn till föräldralediga och arbetslösa minst 15 timmar förskoletid i veckan. 2011 utökade Uppsala kommun de obligatoriska 15 timmarna till 20 timmar. Och nu siktar alla partier utom Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna på 30 timmar i veckan.
Den främsta anledningen som partierna för fram är att förskolan fått ett större pedagogiskt ansvar, inte minst i och med den nya skollagen.
– Om vi har en läroplan som jobbar målmedvetet med pedagogisk verksamhet är det ju motsägelsefullt att plocka bort barn bara för att deras föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga. Det är en kvarleva från en period när förskolan bara var omsorg, säger Erik Pelling, som är socialdemokratiskt kommunalråd och en av de politiker i Uppsala som var först med att driva frågan.
I dag går ungefär 1500 barn i Uppsala kommun på reducerad tid. Kommunens ekonomer beräknar att det kommer att kosta cirka 20 miljoner kronor att erbjuda dem mer tid i förskolan för att barngrupperna inte ska bli större. De rödgröna har drivit frågan i flera år och de tre partierna har också avsatt pengar till satsningen, S och V är bägge beredda att genomföra den 2015.
Nu ställer sig också tre av fyra borgerliga partier – M, FP och C – positiva till längre vistelsetider. Centerpartiet är positivt till fler timmar, men anser inte att frågan är mer prioriterad än många andra satsningar. Cecilia Forss, moderat kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden, säger att fler förskoletimmar är något många föräldrar efterfrågar.
– Men kanske ännu viktigare är att förskolan spelar en allt viktigare roll inför skolgången. Vi tycker att 20 timmar är bra, men 30 timmar vore ännu bättre.
Är det ett vallöfte?
– Ja, vi moderater arbetar redan för detta.
Till skillnad från de rödgröna partierna har allianspartierna inte öronmärkt några pengar och kan därför inte ge närmare besked om när den i så fall skulle ske. Först måste alla förskolor som byggs stå färdiga, säger Cecilia Forss.
– Sedan ska kommunen ha råd också. Alla prognoser talar för att det blir stora vändningar i skatteintäkter 2015, så jag hoppas att vi kan införa 25 timmar då. När vi sedan går vidare till 30 timmar vågar jag inte säga.
Men om det inte blir några ökade skatteintäkter?
– Jag själv prioriterar frågan högt, men kan inte lova något.
Även Folkpartiets kommunalråd Mohamad Hassan säger att frågan är prioriterad, och att han hoppas få igenom reformen 2015 om ekonomin tillåter det.
– Det är bra för barn att komma in i ett sammanhang så tidigt som möjligt. Kanske är satsningen allra viktigast för barn till långtidsarbetslösa.
Han ifrågasätter samtidigt socialdemokraternas budget:
– Den är inte realistisk utan bygger på antaganden om hur den ekonomiska situationen kommer att se ut.
Erik Pelling svarar att socialdemokraternas budget bygger på samma prognos som alliansens budget, nämligen Sveriges Kommuners och Landstings prognos.
– Sedan gör vi andra prioriteringar än alliansen.
Det enda alliansparti som inte vill utöka vistelsetiden för barnen är Kristdemokraterna. Enligt kommunalrådet Ebba Busch Thor (KD) bör barn till arbetslösa få den förskoletid som krävs för att föräldern ska kunna söka arbete.
– Men när det handlar om barn till föräldralediga har ju föräldern betalt för att vara hemma med barn, säger hon.
Övriga partier pekar på förskolans pedagogiska betydelse för barn?
– Visst har förskolan en viktig pedagogisk uppgift. Men under barnens första år handlar det om barnomsorg med pedagogiska inslag, inte en skola.
Sverigedemokraterna har diskuterat frågan i sin fullmäktigegrupp och stöder inte heller utökad vistelsetid, säger Pavel Gamov som är gruppledare för Sverigedemokraterna i Uppsala.
– Förskolepersonalen har det redan stressigt och ansträngt som det är, och kommunens ekonomi ser dyster ut.