Det framgår av en granskning av journaluppgifter för drygt 4 000 patienter som någon gång under en femårsperiod insjuknade med misstänkt hjärtsvikt i Uppsala län. Granskningen presenterades vid en just avslutad internationell hjärtsviktskongress i Florens.
Enligt den europeiska kardiologföreningen bör patienter med misstänkt hjärtsvikt undersökas med ett test för att mäta om halten av ämnet NTproBNP i blodet är förhöjd och om den är det också undersökas med EKG och genomgå en ultraljudsundersökning av hjärtat, så kallad ekokardiografi.
Journaluppgifterna visar att blodprovet för att undersöka halten an NTproBNP togs på mer än nio av tio patienter med misstänkt hjärtsvikt. Däremot genomgick inte ens en tredjedel av dem den rekommenderade ultraljudsundersökningen av hjärtat.
– Vården når inte ända fram på den punkten. Vi ser en hög användning av hjärtsviktsmarkören, vilket är bra. Men för en bekräftad hjärtsviktsdiagnos behövs vidare uppföljning, säger hjärtläkaren Gerhard Wikström vid Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande.
Andelen som genomgick en ultraljudsundersökning av hjärtat var lägre bland äldre patienter än bland yngre och lägre bland kvinnor än bland män.
Andelen patienter som undersöktes med ultraljud var oförändrad under de fem åren som granskningen gällde. Däremot steg väntetiden för den minoritet av dem som fick en remiss för att genomgå ekokardiografi från 20 till 37 dagar.
Det finns två huvudorsaker till hjärtsvikt, som båda kan upptäckas med en ultraljudsundersökning. Den ena är att hjärtat inte klarar av att tömma sig på blod, den andra är stelhet i hjärtats muskelväggar.
– Uppföljning med ekokardiografi är extremt viktigt för att bestämma vilken behandling som är mest lämplig för en enskild patient. Låg användning av ekokardiografi leder till att insättningen av rätt behandling försenas och i värsta fall skriver läkare ut medicin mot hjärtsvikt utan att vara säkra på att patienten verkligen har sjukdomen, säger Gerhard Wikström.
Undersökningen genomfördes i samarbete med ett läkemedelsföretag som bland annat tillverkar läkemedel som används vid hjärtsvikt.