Magsjukebakterie i var fjärde kyckling
En fjärdedel av proverna från färskt kycklingkött i butikerna under sensommaren innehåller campylobacterbakterier. Bakterierna i kycklingarna är i många fall identiska med bakterier från svårt magsjuka patienter.
— Att bakterier från kyckling och patienter i många fall lämnar samma genetiska fingeravtryck är ett starkt stöd för att patienterna verkligen smittats av kycklingprodukter, säger Lars Engstrand, professor i klinisk bakterieologi vid Smittskyddsinstitutets bakteriologiska avdelning.
Han är ledare för projektet, som är det första i sitt slag. Även om kyckling länge ansetts vara en viktig smittkälla har man aldrig tidigare kunnat göra en direkt genetisk jämförelse mellan campoylobacterbakterier i butikernas kyckling och hos magsjuka patienter.
Vanligast under sensommaren
Projektet genomfördes under sensommaren eftrsom det är då som campylobacterinfektioner brukar vara vanligast. Vid fyra sjukhus togs prover och samlades information om patienter med magsjuka orsakad av campylobacter. I samma regioner som sjukhusen tog kommunernas tillsynsenheter också prover i butiker från färskt kyckling- och kalkonkött.
I 101 av 397 kycklingprover, dvs i drygt vart fjärde prov, påträffades campylobacter. Däremot hittades sådana bakterier bara i ett av 61 prover från kalkonkött.
Som mest innehöll proverna 1 000 bakterier per gram kött, men i de flesta fall var bakteriehalterna betydligt lägre.
När forskarna jämförde bakterier från kycklingproverna med bakterier från ett 80-tal sjukhusvårdade magsjuka patienter visade det sig att deras "genetiska fingeravtryck" var desamma i hälften av fallen.
Hos patienter som kom ihåg att de hade ätit färsk kyckling under de närmaste veckorna före insjuknandet var det än vanligare att "deras" campylobacter var genetiskt lika campylobacter från kyckling.
— Vår studie pekar på att kyckling är en viktig smittkälla vid campylobacterinfektioner, men vi vet fortfarande inte om det är den främsta smittkällan. Bland annat den frågan hoppas vi kunna undersöka närmare i fortsatta studier, säger Lars Engstrand.
Upphettning viktig
Att campylobacterbakterier påträffades i så mycket som vart fjärde kycklingprov från butikerna tycker han inte är något skäl att sluta äta kyckling.
— Definitivt inte. Däremot är det viktigt att vid tillagningen upphetta kycklingköttet, precis som allt annat kött, tillräckligt mycket för att avdöda alla eventuella bakterier. Även om köttet kan vara väldigt bränt på ytan kan det fortfarande vara rått inuti, säger han.
Andra råd så här i grilltider är att inte hälla marinaden kycklingen legat i på den färdiggrillade kycklingen eller efter grillningen lägga tillbaka kycklingen på samma fat som den låg på när den var rå.
— Det är också viktigt att tänka på att aldrig utan noggrann rengöring använda redskap eller skärbrädor som används vid kötthantering för att skära upp till exempel sallad, säger Lars Engstrand.
FAKTA/Campylobacter
I Sverige är Campylobacter är den vanligaste orsaken till magsjukor som orsakas av bakterier. Årligen rapporteras cirka 2 500 fall där smittan skett i Sverige.
De flesta campylobacterinfektioner är relativt lindriga och kommer inte till sjukvårdens kännedom. Därför tros det verkliga antalet fall av magsjuka orsakad av campylobacter vara flera gånger högre än antalet rapporterade fall.
Vanliga symptom är akuta magsmärtor och (ibland blodblandad) diarré. I sällsynta fall kan campylobacter ge upphov till muskel- och förlamningssjukdomen Guillain-Barrés syndrom.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!