Magsjuka av maten på Fyrishov
Minst tre personer misstänks ha insjuknat sedan de ätit mat på den kommunalt drivna restaurangen på Fyrishov i Uppsala. Då miljökontoret inspekterade köket konstaterades en lång rad brister.
En lång rad brister
—Vi har tagit prover och väntar analyssvar. Symtomen tyder på att orsaken kan vara ett stafylokocktoxin. Men det är först när svaren kommer som vi har ett säkert besked, säger Yvonne Linné, livsmedelsinspektör i Uppsala kommun.
Efter anmälan beslutade miljökontoret att göra en inspektion. Vid denna hittade man en lång rad brister. 52 påpekanden om brister i lokaler och handhavande av livsmedel gjordes i miljökontorets protokoll.
Det var smutsigt i utrymmen och lådor, mat förvarades på fel ställen, maten varmhölls dåligt och vattnet i ett vattenbad var helt svart. Myror förekom och det saknades tvål och papper vid handfat, bland annat på en toalett.
Dåligt totalintryck
—Det som är positivt är att restaurangen har låtit Anticimex ta prover efter att anmälningarna kommit in. Bristerna är kanske inte så allvarliga var och en för sig, men de är många och det gör att totalintrycket blir mycket dåligt. Det var för många saker som de inte har kontroll på, säger Yvonne Linné.
Staffan Eriksson är avdelningschef för Mat &Dryck vid Fyrishov AB.
—Vi känner inte till att andra matgäster har blivit sjuka. Miljökontoret gjorde inga större påpekanden och det var inget som var akut eller allvarligt, säger Staffan Eriksson.
Miljökontoret gör en ny inspektion på fredag för att säkerställa att ordningen är bättre.
Den senaste inspektionen gjordes under 2000. Kommunen har drivit Poseidon sedan augusti i fjol.
Fakta
Hittills i år har 80 anmälningar om misstänkta matförgiftningar gjorts till miljökontoret i Uppsala kommun. Det är 50 procent fler än för motsvarande period förra året. Miljökontoret tror att uppmärksamheten kring matförgiftningar i massmedia är den största anledningen till att anmälningsbenägenheten ökat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!